Lahtelaisen Star Basketin Petri Selkee: ”Tekeminen on kingi!”
Star Basketin yrittäjä Petri Selkee kannustaa yrittäjiä kokeilemaan rohkeasti uusia liikeideoita
Lahtelaisen Star Basketin yrittäjä Petri Selkee osallistui vuoden 2022 keväällä LADECin webinaarisarjaan, jossa avattiin nopeiden kokeilujen prosessia sekä uusien yritysideoiden kokeilukulttuuria. Selkeen alun perin aikuisten koripalloiluun kehittämä ”Pystymetsästä Pelikentälle”-konsepti osoitti prosessin kautta toimivuutensa myös sulkapallossa ja sählyssä.
- Olen luonteeltani utelias ja siksi lähdin tähänkin mukaan. Myös lean- ja startup-ajattelu olivat kiinnostaneet minua jo pidempään ja halusin ottaa ne teoriatasolla haltuun. Toivoin myös, että muita kurssilaisia olisi tavannut livenä, mutta koronan takia se onnistui vasta viimeisenä seminaaripäivänä, Star Basketin toimitusjohtaja ja yrittäjä Petri Selkee kertoo.
Vuonna 2015 perustetun Star Basketin toiminta on keskittynyt koripalloiluun ja liikuntapalveluihin. Korona pysäytti yrityksen liiketoiminnan lähes kokonaan, mutta se ei estänyt Selkeetä ideoimasta uutta.
Hän osallistui LADECin Suomen paras yrityspalvelu -hankkeeseen kuuluneeseen webinaarisarjaan, jossa avattiin liikeideoiden nopeiden kokeilujen prosessia ja siihen liittyviä vaiheita.
- Pystymetsästä pelikentälle -konsepti on ollut yritykseni kivijalka jo seitsemän vuotta. Sen ajatuksena on opettaa aikuiset, lajia tuntemattomat ihmiset pelaamaan koripalloa ja saamaan siitä itselleen mieluisan harrastuksen, Petri Selkee kertoo.
- Kuntokoris pyöri koronan alkuun asti hyvin ja sen ympärille on kehitetty muun muassa ulkomaan leiritoimintaa. Leirin idea tuli harrastajilta, jotka heittivät ilmoille myös ajatuksen pelikenttäkonseptin laajentamisesta muihin lajeihin. Parhaat ideat tulevat aina asiakasrajapinnasta, joten mietin, että mikä jottei – ideaa kannattaa vähintäänkin testata!
Kyselyn myötä vahvistus ajatuksille
Petri Selkeen toteuttama nopea kokeilu lähti liikkeelle asiakaskyselystä, jossa selvitettiin, mitä muita pelejä ja joukkuelajeja aikuiset olisivat mahdollisesti kiinnostuneita oppimaan ja harrastamaan.
- Sulkapallo ja sähly saivat lajeina eniten kannatusta, joten lähdimme laajentamaan konseptiamme niihin. Tuotteistaminen ja markkinointi eivät ole koskaan olleet minulle vaikeita, kunhan ensin saadaan vahvistus sille, että uudelle tuotteelle on kysyntää ja että palvelu pystytään toteuttamaan laadukkaasti.
Samaan aikaan kun Selkee käynnisti kuntosählyn kokeilukurssin markkinoinnin, hän rekrytoi mielestään parhaan mahdollisen henkilön kurssin vetäjäksi.
- Kun ihminen innostuu kokeilemaan uutta lajia kauttamme, vedämme hänelle niin hyvän kurssin, että hän haluaa jatkaa harrastuksen parissa. Opetamme hänelle lajin säännöt ja lunastamme kolmen H:n takuun, joka tarkoittaa hikeä, hengästymistä ja hymyä. Ne ovat liikunnassa tärkeimmät asiat ja koko toimintamme ydin.
Verkostosta voimaa
LADECin liiketoimintakehittäjä Mikko Kylen mukaan nopeiden kokeilujen prosessia avaavassa webinaarisarjassa oli mukana yhteensä 14 pk-yritystä.
- Nopeat kokeilut sopivat erityisen hyvin yrityksille, jotka ovat polkunsa alkupäässä tai haluavat kehittää uutta liiketoimintaa. Uusien liikeideoiden kevyt ja helppo testaaminen käytännössä voi olla yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta sekä kannattavaa että käänteentekevää.
Star Basketille kokeilumalli oli toimiva, sillä Pystymetsästä Pelikentälle -konsepti laajeni pysyvästi sulkapalloon ja sählyyn.
- Koko webinaarisetti oli hyvä jo senkin takia, että mukana oli kirjava joukko eri alojen yrittäjiä. Eniten oppia karttuu aina siitä, kun uskaltaa ylittää omia rajoja, kokeilla uutta ja ottaa opiksi muiden onnistumisista ja virheistä. Myös verkostoon jäävät ihmiset ovat iso rikkaus.
- Ja kyllä tekeminen on kingi! Jos jää vaan koneen äärellä pyörittelemään ideaa, ei saa koskaan tietää, olisiko tuote tai palvelu toiminut käytännössä. Pitää kokeilla rohkeasti, fokusoitua selkeästi omaan ydintuotteeseen tai palveluun, ja karsia ylimääräiset rönsyt. Joka paikkaan säntäily ei tuota tulossa, Selkee summaa yrittäjän taipaleella oppimaansa.
Hän vakuuttaa, etteivät työt tekemällä lopu.
- Urheilu on opettanut sen, että juttuja pitää tehdä täysillä. Siitä huolimatta joskus häviää, tulee tappioita ja epäonnistumisia. Ne pitää analysoida ja mennä rohkeasti eteenpäin.
---
Teksti: Taru Schroderus
---
---