Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Lahtelaistunut SansOx tarjoaa ratkaisun globaaliin vesikriisiin


Toimivalle yritykselle Sijoitu Lahden seudulle 8.5.2020

Huhtikuun 2020 alussa Espoosta Lahteen muuttaneen SansOxin kehittämä teknologia tarjoaa ratkaisun maailman suurimpaan kriisiin – puhtaan käyttöveden puutteeseen. 

SansOx Oy on toimitusjohtaja Mikael Seppälän haastattelua tehdessä ensimmäistä päivää virallisesti lahtelainen. Kaupunkiin muuttavat Seppälä vaimoineen sekä tämän vuonna 2012 perustama vesiteknologian startup-yritys.

-Kolmannen polven stadilaiselle Lahteen muutto on kova juttu, Seppälä naurahtaa ja vakuuttaa, ettei päätös syntynyt hetken mielijohteesta. 

 

Seppälä on vakuuttunut myös Lahden seudun korkeasta ja monipuolisesta vesiteknologia- ja ympäristöosaamisesta.

 

-Pohdimme vaimoni kanssa muuttoa pitkään. Meillä on Asikkalassa kesämökki, joten Lahti oli entuudestaan tuttu ohikulkukaupunki. Lapsemme ovat jo muuttaneet pois kotoa, joten totesimme, että nyt jos koskaan on hyvä hetki tehdä tällainen isomman luokan peliliike.

SansOxin muuttoa Lahteen puolsivat LADECista tutut kontaktit, joiden avulla yritykselle järjestyivät nopeasti toimitilat Lahden Tiedepuistosta. Seppälä on vakuuttunut myös Lahden seudun korkeasta ja monipuolisesta vesiteknologia- ja ympäristöosaamisesta.

-Mm. Vesijärvi-projekti, Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi sekä Lahdessa Suomen johtavaa vesialan tutkimusta tekevä Helsingin yliopisto tarjosivat hyviä syitä sijoittumiselle. Lahdesta löytyy myös kattava yhteistyö-, kontakti- ja asiantuntijaverkosto, joita voimme tarvittaessa hyödyntää kansainvälisissä kehitysprojekteissamme. Uskon, että tekniikkamme voisi auttaa ja tehostaa myös järvien puhdistamista, jota Lahden seudulla on jo tehty ansiokkaasti. 
 

Ladec_SansOx_Aatu-Heikkonen-2.jpg

Vesiteknologiaan erikoistunut SansOx Oy sijoittui Lahden Tiedepuistoon, Vesijärven rannan tuntumaan. Muun muassa Vesijärvi-projekti, Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi sekä Lahdessa Suomen johtavaa vesialan tutkimusta tekevä Helsingin yliopisto tarjosivat hyviä syitä sijoittumiselle Lahteen.

 

Hapettamalla puhdasta vettä

 

Kansainvälisyyttä SansOxin projekteista ei jää puuttumaan. Kunhan maailman meno palaa koronakriisin jälkeen ennalleen, mm. Intiaan, Espanjaan, Koreaan, Filippiineille ja Dubaihin tehtyjen tarjousten sopimusneuvottelut jatkuvat siitä mihin ne jäivät. 

-Kehittämämme ratkaisu auttaa vedenpuhdistamoja ja teollisuuslaitoksia käsittelemään vettä niin, että se sopii kulloiseenkin käyttötarpeeseen. Vedestä voidaan puhdistaa hapettamalla monenlaisia epäpuhtauksia, jolloin se sopii esimerkiksi viljelymaiden kasteluun, Seppälä kertoo.

WWF:n julkaiseman vesitalousraportin mukaan vuoteen 2030 mennessä vedentarve kasvaa globaalisti nykyisestä 4 500 miljardista kuutiometristä 6 900 miljardiin kuutiometriin. Vettä tarvitaan 40 prosenttia enemmän kuin mitä luotettavista ja käytettävissä olevista vesilähteistä on tällä hetkellä saatavilla. 

-Etenkin kehitysmaissa ja muissa kolmannen maailman valtioissa innovaatiollamme on valtava potentiaali. Siellä vesi on niin likaista, että sen puhdistaminen edes kastelukelpoiseksi on kovan työn takana, Seppälä sanoo.

SansOxin kehittämän OxTube-järjestelmän avulla kaasuja, kuten ilmaa ja happea, voidaan liottaa veteen nopeasti, tehokkaasti ja usein ilman ulkopuolista energiaa. Liuenneiden kaasujen avulla vedestä voidaan poistaa pohjavesien ongelmana olevia rautaa ja mangaania sekä estää jätevesien kaasuja, kuten rikkivetyjä ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, muodostumasta. OxTube pudottaa merkittävästi vedenkäsittelyssä tarvittavaa energiamäärää sekä jätevedenpuhdistamon vaatimaa tilaa.

Kehitysmaissa vesipula ja vedenpuhdistuksen tarve on todellinen, mutta Seppälän mukaan se on pian läsnä myös hyvinvointivaltioissa. 

-Tavallinen suomalainen käyttää keskimäärin 200 litraa vettä päivässä, eikä todennäköisesti tiedä, paljonko jätevesimaksu on tai mitä jätevedelle tapahtuu sen jälkeen, kun se valuu viemäristä putkistoon. Veden käyttötottumusten on muuttuva, jotta puhdasta vettä riittää myös tuleville sukupolville, Seppälä muistuttaa.
 

Lahti – minikokoinen Helsinki

 

SansOxin Niemenkadun toimitilojen seinät kaikuvat vielä tyhjyyttä. Kunhan kalusteet on saatu paikoilleen, niissä tulee työskentelemään Seppälän lisäksi 2-3 työntekijää. Lähivuosina yritys uskoo moninkertaistavan sekä liiketoimintansa että työntekijämääränsä.  

-Tällä hetkellä tiimimme jäseniä työskentelee Lahden lisäksi Iisalmessa, Espoossa, Espanjassa ja Sveitsissä. Tavoitteenamme on kasvattaa sekä kansainvälistä myyntiverkostoamme että kotimaan tukitoimintoja. Lahdessa koulutetaan vesialan huippuosaajia, joten työvoiman saatavuuskin on turvattu.

Mikael Seppälä luonnehtii Lahtea minikokoiseksi Helsingiksi, joka tarjoaa kaiken, mitä perhe ja voimakkaassa kasvussa oleva yritystoiminta tarvitsevat.

-Pidämme vaimoni kanssa konserteista, teatterista, hyvistä ulkoilureiteistä ja kattavasta latuverkostosta. Sibeliustalo, Lahden kaupunginteatteri, Salpausselän maastot ja Messilä ovat monella tapaa eteläisen Suomen mansikkapaikkoja. Jos HIFK:in pelejä haluaa edelleen nähdä, niin niitä voi mennä seuraamaan Lahden jäähallille Pelicansin matsiin, hän naurahtaa.

-Vaimoni jatkaa edelleen töissä Helsingissä, jonne pääsee sujuvasti junalla tai autolla. Työn takia joudumme matkustamaan paljon, joten lentokentän läheisyys ja sujuvat yhteydet ovat ehdoton plussa. Lahdesta ajaa Helsinki-Vantaalle 50 minuutissa. Vanhasta kodistamme Lauttasaaresta matka kentälle vei vain kymmenisen minuuttia vähemmän. 
 

Teksti Tmi Taru Schroderus | Kuvat Aatu Heikkonen, Inspiroiva Creative Oy

 

LADEC tukee yritystä kaikissa sen eri vaiheissa - yrityksen alkuvaiheessa, kasvussa sekä sijoittumisessa Lahden seudulle.

 

Tutustu muihin yritystarinoihin tästä