Tekoäly hyötykäyttöön yrityksissä!
Maaliskuussa 2024 käynnistyi ensimmäinen Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeen mahdollistama valmennussarja, joka keskittyi generatiivisen tekoälyn soveltamiseen liiketoiminnan eri osa-alueilla. Ensimmäinen kevään valmennussarja sai innostuneen vastaanoton! Syksyllä 2024 on tulossa uusi tilaisuus osallistua samansisältöiseen valmennussarjaan. Lue lisää kevään valmennussarjan sisällöstä ja ilmoittaudu mukaan syksyn valmennuksiin!
Ensimmäinen valmennus: Tekoälyn startti ja kehittämissuunnitelma
Tämän valmennussarjan tavoitteena oli vahvistaa päijäthämäläisten yritysten kykyjä hyödyntää tekoälyä markkinoinnissa, asiakaspalvelussa, myynnissä, viestinnässä sekä muussa sisäisessä toimistotyössä. Valmennussarja tarjosi yrityksille mahdollisuuden kehittää toimintaansa ja kilpailukykyään, myös TKI-asiat huomioiden. Valmennussarjan ensimmäinen valmennus järjestettiin 13.3., kun lähes 20 yritystä kokoontui oppimaan generatiivisen tekoälyn perusteita. Osallistujat edustivat laajaa kirjoa toimialoja, startup-yrittäjistä insinööreihin ja palvelualan ammattilaisista liikuntapalveluiden edustajiin. Päivä alkoi sujuvasti tekoälyn perusteiden avaamisella, mikä antoi osallistujille kattavan yleiskuvan tekoälyn toimintaperiaatteista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Päivän aikana käytiin läpi myös generatiivisen tekoälyn matemaattisia malleja ja tokenien merkitystä tekoälylle. Valmennuksessa korostui myös, että tekoäly ei poista markkinoinnin perusteiden, kuten ostajapersoonien, arvolupauksen ja brändin merkitystä. Tämän ensimmäisen session aikana valmennuksessa pohdittiin myös tekoälyn roolia tulevaisuuden työelämässä, ja kuinka se voi tuoda uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.
Toinen valmennus: tekstiä tekoälyllä
Toisessa valmennuksessa 4.4. keskityttiin ChatGPT:n käyttöön tekstintuotannossa. Osallistujat ymmärsivät valmennuksessa, kuinka tärkeää on muotoilla tarkat ja kohdennetut promptit, jotta saadaan aikaan juuri haluttua sisältöä, olipa kyseessä sitten blogikirjoitukset, uutiskirjeet tai sosiaalisen median päivitykset. Taitava promptaus on avain siihen, että tekoäly pystyy tuottamaan korkealaatuista ja tarkoituksenmukaista sisältöä. Harjoitukset, joissa osallistujat pääsivät itse muotoilemaan kehotteita, osoittivat, kuinka monipuolisia sisältöjä tekoäly voi auttaa tuottamaan. Lisäksi valmennuksessa pohdittiin, miten tekoälyä voidaan käyttää yritysten rutiinitehtävien automatisoinnissa ja uusien innovaatioiden kehittämisessä.
Kolmas Valmennus: visuaalinen luovuus tekoälyn tuella
Sarjan kolmas työpaja pidettiin 25.4. keskittyen tekoälyn mahdollistamaan visuaaliseen luovuuteen. Päivän aikana osallistujat käyttivät Leonardon ja DALL-E:n kaltaisia työkaluja nähdäkseen, miten tekoäly voi avata täysin uusia ulottuvuuksia luovaan ilmaisuun. Tarkasti muotoillut promptit osoittautuivat jälleen kerran keskeisiksi, kun osallistujat pohtivat, kuinka tekoäly voi tuottaa visuaalisesti vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia kuvia. Päivän aikana tuli myös selväksi, että kuvien luonnissa tulee hyödyntää tekoälyn lisäksi muita kuvanmuokkaustyökaluja, kuten Photoshoppia, laadukkaan jäljen aikaansaamiseksi. Osallistujat pääsivät myös kokeilemaan Heygen-tekoälyä videomateriaalin luomisessa, mikä tarjosi arvokasta käsitystä tekoälyn potentiaalista eri mediamuodoissa.
Neljäs valmennuspäivä: tekoälystä sisäistä tehokkuutta toimistoihin
Neljännessä valmennuksessa 15.5. keskityttiin Microsoft Office ympäristöön ja Copilottiin, koska valmennuksen aikana huomasimme haasteen löytää yksiselitteisiä hyödynnettäviä tekoälyratkaisuja toimistoympäristöön. Tekoälyratkaisut toimistoympäristöön on siis räätälöitävä jokainen organisaatio huomioiden. Neljäs valmennus aloitettiin tarkentamalla, kuinka tekoälyä voidaan käyttää monipuolisemmin tekstisisällön ja kuvien tuottamiseen, mikä avasi uusia mahdollisuuksia parantaa viestintää ja visuaalista ilmettä. Tekstisisällön ja kuvien luonnissa tutustuttiin tarkemmin ChatGPT:n ja Copilotin maailmaan, mutta toimme mukaan myös Adobe-perheestä Adobe Fireflyn Adobe-perheen ollessa turvallisempi ja monipuolisempi toimintaympäristö. Seuraavaksi keskityttiin Excelin tehokkaaseen käyttöön, minkä kohdalla tekoäly voi auttaa automatisoimaan monia manuaalisia tehtäviä tehosten ajankäyttöä. Neljännessä valmennuksessa tutustuttiin myös Canvan ja Photoroomin hyödyntämiseen sisällöntuotannossa ja chatbotin rakentamiseen ja koodaamiseen tekoälyn avulla.
Viides valmennuspäivä: päätöspäivän Shark Tank
Tämän kevään viimeinen valmennuspäivä "Shark Tank" pidettiin 28.5. Tässä päivässä osallistujat pääsivät esittelemään omia huikeita tekoälyprojektejaan muille valmennuksiin osallistuneille ja keskustelemaan muiden osallistujien tavasta hyödyntää tekoälyä omissa projekteissaan sekä miten tulevaisuudessa tulevat hyödyntämään tekoälyä. Valmennukseen osallistujat olivat rohkeasti hyödyntäneet tekoälyä omissa erilaisissa tarpeissaan ja työtehtävissään sekä luoneet suunnitelmallisen tiekartan tulevaisuuden tekoälyn hyödyntämistä varten. Osallistujat toivat Shark Tankin aikana esille, että valmennusten myötä he olivat aloittaneet tekoälyn hyödyntämisen ja paras tapa löytää itselle oiva tapa hyödyntää tekoälyä on rohkea kokeileminen ja tekoälyn maailmaan hyppääminen. Rohkeaa ja oivaltavaa tekemistä kaikilta Shark Tankiin osallistuneilta!
Valmennussarjan anti, oivallukset ja jatko
Valmennussarjan myötä on selvää, että tekoäly on tulossa osaksi jokaista liiketoiminnan aluetta. Tekoäly ei ole enää vain tulevaisuuden visio, vaan nykypäivän todellisuus. Tekoälyn käyttö saattaa olla vielä haasteellista esimerkiksi kuvien luomisen osalta, mutta silti nyt on aika omaksua tekoälyn käyttö. Vaikka tällä hetkellä keskitymmekin eri tekoälytyökalujen ja -sovellusten hallintaan, meidän on jo nyt mietittävä, miten voimme hyödyntää tekoälyä vielä laajemmin tulevaisuudessa. Kaikkia toimialoja kiehtoo tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet, joita rajoittavat vain meidän innovatiivisuuteemme rajat. Aloittamalla tekoälyn hyödyntämisen heti, yritykset pystyvät kasvattamaan tarvittavia tekoälyn käyttämisen taitojaan ajan myötä. Nyt on aika yritysten tarttua tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin ja ottaa se osaksi liiketoimintaa. Näin yritykset varmistavat, että ne eivät jää kilpailussa takamatkalle.
Syksyllä 2024 järjestämme uuden valmennussarjan, tule mukaan!
Innostuitko mahdollisuuksista, joita tekoäly tarjoaa liiketoiminnallesi? Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hanke järjestää tulevaisuudessakin valmennuksia ja tapahtumia, jotka tukevat tekoälyn soveltamista ja hyödyntämistä liiketoiminnan kehittämisessä. Syksyllä 2024 järjestämme uusille osallistujille vastaavan valmennussarjan kuin keväällä. Ilmoittaudu mukaan syksyn valmennussarjaan! Lisäksi järjestämme 12.9.2024 Tekoälyn voima ja vastuu: mahdollisuudet ja eettisyys liiketoiminnassa –tilaisuuden. Tervetuloa syksyn valmennuksiin ja tilaisuuteen!
Lisätiedot:
Kimmo Seppänen
Liiketoimintakehittäjä | Projektipäällikkö
Digitalisaation edistäminen | Yritysstrategioiden kehittäminen | Urheilualan liiketoiminnat
+358 44 7444 060 | kimmo.seppanen(at)ladec.fi
---
Valmennussarjan ja tilaisuuden mahdollistaa Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hanke, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Hanketoteuttajana ovat Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja LAB-ammattikorkeakoulu Oy. Hankkeen rahoitusviranomainen on Päijät-Hämeen liitto ja sitä rahoitetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 – EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma (EAKR) -ohjelmasta.