Ukrainan jälleenrakentaminen tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia myös Lahden seudun yrityksille
Rebuild Ukraine -konferenssi- ja messutapahtuma keräsi 14.-15.11.2023 Puolan Varsovaan 550 näytteilleasettajaa ja 3000 kävijää 50 maasta kuuntelemaan ja tapaamaan Ukrainan jälleenrakennuksesta kiinnostuneita tahoja ja hahmottamaan pian kaksi vuotta kestäneen Venäjän hyökkäyssodan jälkeen avautuvia liiketoimintamahdollisuuksia. 22 maapaviljonkia tarjosi kattavan kuvan eri maiden osaamisesta ja yritysten yhteistarjoomista.
Suomalaisyritykset solmivat verkostoja Varsovassa Rebuild Ukraine -tapahtumassa
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy kävi Lahden seudun yritysten kanssa paikan päällä tutustumassa tapahtumaan ja päivittämään tilannekuvaa toiminta-alueensa yritysten hyväksi. Matkan aikana karttui myös laajempi ymmärrys kansainvälisen toiminnan haasteista kriisialueilla ja samalla korostui kotimaisen ympäristöosaamisen mahdollisuudet Ukrainan jälleenrakennuksessa. Keskeistä juuri nyt on rakentaa verkostoja ja kumppanuuksia, jotka voivat mahdollistaa Suomelle osallistumisen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksiltaan vaativiin kriisialueiden jälleenrakennusprojekteihin.
Rebuild Ukraine -tapahtumassa länsimaat vahvasti Ukrainan tukena, energia keskeisenä aiheena
Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainaan monenlaista apua ja tukea, mukaan lukien aseita ja sotilasvarusteita, taloudellista ja humanitaarista apua sekä poliittista tukea. Tämän lisäksi ne ovat antaneet Ukrainalle tukea ja neuvontaa eri muodoissa, kuten sotilasneuvonantajien kouluttamisessa ja diplomaattista tukea rauhanneuvotteluihin. Lisäksi länsimaat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita sen Ukrainassa harjoittamien toimien vuoksi. Tapahtuman avausseminaarissa Euroopan maiden ulkoministerit tai kaupallisten suhteiden edustajat esittivät näkemyksensä Ukrainan jälleenrakentamismekanismeista ja sitoumuksista.
Vaikka Rebuild Ukraine kokosi Ukrainan jälleenrakentamisessa mahdollisuuksia näkeviä toimijoita niin rakentamisen, infran ja teollisuuden osalta, energia oli monestakin syystä tämän toista kertaa järjestetyn tapahtuman kantava teema: Energian saanti ja sen tehokas käyttö ovat keskeisiä talouden ja elvyttämisen välineitä. Puutteellinen energiahuolto estää talouden kasvun ja ihmisten sujuvan arjen. Toimiva energiahuolto taas vaikuttaa maan riippumattomuuteen ja turvallisuuteen, edistää ympäristön suojelua ja houkuttelee ulkomaista tukea ja investointeja Ukrainaan.
- Ukraina on tärkeä Euroopan energiajärjestelmälle. On vain ajankysymys, milloin Eurooppa irtaantuu Venäjän energiasta. Zaporrizja on Euroopan suurin ydinenergialaitos. Tavoitteemme on tuottaa hiilineutraalia sähköä Eurooppaan ja olla energiaomavaraisia. Haluamme tulevaisuudessa tuottaa enemmän energiaa kuin käytämme ja hyödyttää sillä myös Eurooppaa. Energiatavoitteet auttavat meitä käynnistämään yhteistyöalustan Euroopan laajuisen energia-alan yrityksille Ukrainassa, josta yritysten on mahdollista laajentua Eurooppaan, kertoi tapahtuman käynnistäneellä ministerikierroksella German Galushenko, Ukrainan energiaministeri.
Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Lars Aagaard Moller korosti, että Ukrainan integroiminen Euroopan energiamarkkinoille on erittäin merkittävä vaihe Venäjän energiariippuvuudesta luopumisen tiellä.
- Integroimme samalla eurooppalaista kestävyysajattelua. Pohjoismaissa kestävyysajattelu on monen toiminnan lähtökohta ja voimme tuoda tätä osaamista uudelleen rakennusprojekteihin, Moller totesi.
Suomi laatii suunnitelmaa Ukrainan jälleenrakentamiseksi yksityisen sektorin kanssa
Suomalaisdelegaatiota johtanut ulkomaankauppaministeri Ville Tavio korosti, että pitkäaikaista yhteistyötä Ukrainan ja suomalaisten toimijoiden välillä suunnitellaan parhaillaan.
- Nyt luodaan perusta pitkäaikaiselle yhteistyölle Ukrainan kanssa. Delegaatiomme 42 suomalaista yritystä ovat täällä tapaamassa ukrainalaisia kumppaneita ja oppimassa, miten voi osallistua projekteihin. Jo tämä on vahva ele solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan. Suomalaisella osaamisella voimme osallistua esimerkiksi energiatehokkaaseen ja kestävään rakentamiseen, energia-alalle, puhtaan siirtymän edistämiseen, vesi- ja jätehuoltoon, telekommunikaation edistämiseen, koulutukseen ja oikeusvaltioperiaatteen edistämiseen. Ukraina on suurin tällainen ponnistus Euroopassa sitten Marshall-suunnitelman. Kyseessä on myös mittava kansainvälinen yhteisponnistus. Ymmärrämme, että tarvitaan välittömiä toimenpiteitä, mutta tavoitteena on myös pitkäaikaiset kumppanuudet Ukrainan kanssa, joita jo on alkanut syntyä, Tavio sanoi.
Suomi valmistelee valtionvetoisesti osallistumista jälleenrakennusprosessiin muun muassa laatimalla yhdessä yksityisen sektorin kanssa kansallista jälleenrakennussuunnitelmaa siitä, kuinka voimme auttaa Ukrainaa sodan tuhojen korjaamisessa ja uuden kestävän talouden rakentamisessa.
Suunnitelman ensimmäinen osa, joka keskittyy siihen, miten suomalainen yksityissektori voi osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen, julkaistaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kansallisen suunnitelman keskeisiä ratkaistavia kysymyksiä ovat jälleenrakennuksen rahoitus sekä suomalaisyrityksille tarjottavat neuvontapalvelut. Elinkeinoelämän keskusliitolla (EK) on merkittävä rooli tässä prosessissa, erityisesti ulkoministeriön kanssa yhdessä johdetussa Ukraina-jälleenrakennusfoorumissa, joka pyrkii varmistamaan, että yritykset ovat ajan tasalla tilanteen suhteen.
Toisen osan valmistelu aloitetaan pian, ja siinä tarkastellaan Suomen laajempaa tukea Ukrainalle, mukaan lukien kehitysyhteistyö.
- Juuri nyt on erityisen tärkeää, että toimijat kartoittavat tarpeita, tutkivat suunnitelmia ja etsivät kumppaneita Ukrainassa, Tavio päätti puheenvuoronsa.
Ruotsin 5-vuotissuunnitelma tarjoaa tukea myös ruotsalaisyritysten Ukraina-vientiin
Ruotsi on myös osoittanut aktiivista apua Ukrainan puolustussodankäyntiin. Ruotsin ulkomaankauppa- ja kehitysapuministeri Johan Forssell totesi, että Ruotsi kesällä tehty viiden vuoden kehityssopimus tarjoaa paitsi aseellista tukea, myös yritysten vientitukea.
- Turvallisuus-, rakennus- ja terveysalan yrityksemme pystyvät vastaamaan Ukrainan inhimillisen tuen tarpeeseen. Tässä on valtavia mahdollisuuksia lisätä yksityistä pääomaa Ukrainan markkinoilla. Kansainvälinen yhteistyö voi tulevaisuudessa tehdä Ukrainasta Euroopan näyteikkunan vihreän energian siirtymässä, totesi Forssell.
Avausseminaarin puheenvuorossaan Kenan Poleo, UK:n HM Trade Commissioner, totesi Rebuild Ukraine -termin sisältävän paljon viisautta ja kunnianhimoa.
- Yhdessä toimimme jo siellä (Ukrainassa) aktiivisesti, vaikka sotatilanne jatkuu. Talvi on taas tulossa ja Venäjä tulee todennäköisesti iskemään taas kriittiseen infrastruktuuriin. Iso-Britannia on myöntänyt 192 miljoonaa punnan lainatakauksen kansalliselle ydinvoimayhtiölle, joka vastaa puolesta Ukrainan valtion ydinvoimantuotannosta. Pääpainomme on auttaa Ukrainaa selviytymään tästä talvesta ja varmistamaan kriittisen infrastruktuurin toimintakyvyn säilyminen, Kenan Poleo sanoi.
Anatoly Sushon, Premier EXPOn hallituksen puheenjohtaja, puolestaan muistutti paikalle tullutta kansainvälistä mediaa siitä, että vaikka tunnumme kohtaavan yhä useammin kriisejä, ei Ukrainaa saisi unohtaa mediassakaan. Hän korosti mediavaikuttamisen merkitystä siinä, miten Ukrainan tilanne esitetään maailmanlaajuisesti. Sushon totesi, että tehokas mediavaikuttaminen voi auttaa varmistamaan, että Ukrainan tarpeet, haasteet ja toiveet pysyvät näkyvinä ja ymmärrettävinä kansainväliselle yleisölle. Tämä puolestaan voi tukea kansainvälisen tuen ylläpitämistä Ukrainalle kriisitilanteessa.
Kaupunkikohtaiset uudelleenrakennusprojektit auttavat Ukrainan kaupunkeja laajamittaiseen kestävään kaupunkikehitykseen
Rebuild Ukraine -tapahtumassa kahden päivän aikana 32 hallintoalueen edustajaa kertoivat sodan aiheuttamista tuhoista Ukrainan eri kaupungeissa. Esitykset tarjosivat samalla kattavan kuvan kaupungin toiminnalle kriittisistä jälleenrakennushankkeista, sosioekonomisen kehityksen Master Planeista sekä näitä tukevista strategioista. Kriittisiksi luokitelluiksi jälleenrakennushankkeisiin sisältyi pääosin tuhoutuneiden oppimisympäristöjen, terveydenhuollon tilojen ja muiden julkisten tilojen korjaamista, logistiikan ja liikenteen kehittämistä, vesihuoltoa, jätehuoltoa sekä asuinalueiden uudelleenrakentamista.
Ukrainassa avautuu nyt mahdollisuus edistää kestävää kaupunkikehitystä yksittäisten projektien rinnalla. Edistysmielisiä tavoitteita, jotka ottavat huomioon taloudellisen tehokkuuden, teknologisen kehityksen, sosiaalisen osallisuuden ja ympäristön kestävyyden, on havaittavissa monella toiminnan tasolla.
Luhanskin kaupungin ensimmäinen varajohtaja Oleksii Smyrnov kertoi Luhanskin kärsineen laajoista tuhoista sodan aikana:
- Ennen sotaa Luhansk oli hyvinvoiva teollisuuskeskittymä rikkaine maamineraaleineen. Tänä päivänä alueemme on julmasti tuhottu. On vaikeaa pysyä kärryillä tuhotusta infrastruktuurista, niin silloista, teistä, asemista kuin veden, sähkön ja kaasun jakelujärjestelmistä. Tällä hetkellä keskitymme kriittisiin kohteisiin, kuten maatalouskeskuksiin, ruoantuotanto- ja kuljetusjärjestelmiin sekä vedenjakelujärjestelmiin, jotta puhdasta vettä olisi mahdollisimman kattavasti tarjolla sekä lasten kuntoutuslaitokseen. Luhanskin uudelleenrakennus voidaan toteuttaa ainoastaan kansainvälisen taloudellisen ja teknismateriaalisen tuen avulla, totesi Oleksii Smyrnov.
Enerhodarin ensimmäinen varakaupunginjohtaja Samoidiuk Ivan kertoi Enerdogarin kaupungin tuhotuista infrastruktuurikohteista, siitä, miten kaupungin ja ihmisten toiminta on vaikeutunut sodan myötä. Kaupungissa on tunnistettu ja käynnistymässä on seitsemän kehitysprojektia, joihin kaivataan kansainvälistä osaamista ja kumppaneita. Projektit käsittävät kouluja, päiväkoteja, sairaalan, kuntoutusyksikön ja kunnantalon. Suurin yksittäinen projekti on vanhan kaatopaikan yhteydessä toimivan jätteenkeräyslaitoksen uusiminen jätteenkäsittely- ja talteenottolaitokseksi. Projektin hinnaksi on arvioitu 2 880 000 euroa.
Samoidiuk Ivanin mukaan jälleenrakennusprojektit käynnistyvät, kun sota-alue raja on vetäytynyt vähintään 100 kilometrin päähän kaupungin rajasta.
- Uudelleenrakennus alkaa käytännössä kuitenkin jo siitä hetkestä, kun solmimme uusia kumppanuuksia, joiden kanssa pääsemme jo suunnittelemaan tulevaa toimintaa, Samoidiuk kertoi korostaen samalla, että jokaisessa projektissa kansainvälinen tuki ja yhteistyö on ensisijaisen tärkeää.
Harkovan investointiagentuurin johtaja ja alueellisen neuvoston jäsen Tetiana Stoliarenko puolestaan esitteli Harkovan alueen koulujen uudelleenrakennuskokonaisuutta, joka jakautuu eri projekteihin ja on vain yksi useista projekteista, johon Harkova kutsuu kansainvälisiä toimijoita mukaan.
- Harkovassa on 1,4 miljoonaa ihmistä. Meille on tärkeää, että lapset pääsevät jatkossakin kouluun. Harkovassa yksinään on tuhoutunut 234 koulua ja lastentarhaa. Projektimme mahdollistamana, vahvalla ulkomaisella avulla, olemme korjanneet näistä jo lähes 50. Uudet koulut tarjoavat uudenlaista opetusta avoimissa ympäristöissä, joissa yhdistyy valo ja ilo. Rakennusten kestävyys ja energiatehokkuus ovat tärkeässä osassa uusissa koulurakennuksissa, Tetiana Stoliarenko kertoi.
Kiovan lähellä sijaitsevan Irpinin kaupunginjohtaja Olexander Markushyn kertoi olevansa surullinen siitä mitä sota on tehnyt Irpinille.
- Haluaisin esitellä teille kauniin ja modernin kotikaupunkini Irpinin, mutta Venäjä on tuhonnut siitä yli 70 %. Viime aikoina 85 % sotaa paenneista asukkaista on kuitenkin palannut kaupunkiin ja yritämme saada kaupungin taas toimimaan. Jos Irpin halutaan uudelleenrakentaa, se pitää tehdä nopeasti, ympäristö huomioiden ja energiatehokkaasti sekä mahdollisimman läpinäkyvästi. Olemme saaneet paljon kansainvälistä apua rakennusprojekteihin, joista olemme kiitollisia. Irpinissä olisi heti tarvetta käynnistää erilaisia koulujen, asuintalojen sekä pommisuojien rakennusprojekteja. Taloudellisesti puhumme 24 miljoonan euron kriittisistä projekteista, joihin toivomme kansainvälisiä kumppaneita julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, Markushyn totesi.
Lähellä Valko-Venäjän rajaa sijaitsevan Chernihivin kaupungin kriittisiksi uudelleenrakennusprojekteiksi tunnistettiin muun muassa vedenpumppausasema, jätteenkäsittelylaitos sekä tiestö ja sillat, jotka ovat kärsineet pommituksissa.
- Tarvitsemme näiden korjaamiseen modernia teknologiaa läheltä ja kaukaa, totesi Chernihivin kansainvälisten suhteiden päällikkö Nataliia Kholchenkova.
Kryvyi Rihin asema Ukrainan talousalueena on tuplaantunut sodan alkamisen myötä. Ennen sotaa Kryvyi Rihin osuus maan GDP:stä oli 10 %, nyt 20 %. Alueen uudelleenrakennusprojektit ovat arvioitu maksavan lähes 350 miljoonaa euroa, joiden joukossa on uudelleen rakennettavia koteja, kouluja, julkishallinnon rakennuksia, sodasta palanneiden sotilaiden kuntoutuskeskus, vedenjakelujärjestelmät sekä Venäjästä riippumattoman keskusenergiajärjestelmän rakentaminen.
- Modulaarisilla boilereilla voisimme ratkaista monet lämmitysongelmat ja palauttaa iskujen turmioittaman vesivoimalan toimintaan, totesi Kryvyi Rihin varakaupunginjohtaja Yevhen Udod.
Suomessakin laajasti uutisoidussa Kramatorskin tuhoisassa juna-aseman iskussa kuoli 61 siviiliä huhtikuussa 2022. Kramatorskin kaupungin hallituksen sihteeri Ihor Stashkevychin mukaan Kramatorsk on Ukrainan teollisuuden helmi, joka on kuuluisa laadukkaasta koneiden valmistuksesta ja teollisista projekteista. Uudelleenrakennusprojekteista hän haluaa korostaa kaupungin koulua, jonka venäläiset pommittivat käyttökelvottomaksi.
- Kramatorskin kaupunki tarvitsee koulun takaisin, mutta siitä halutaan tehdä myös parempi kuin ennen sotaa ja koulun tulee tarjota kokonaisvaltaista toipumista kaupunkiin palaaville oppilaille laadukkaan peruskoulutuksen lisäksi, listasi Ihor Stashkevychin.
Ukrainassa korruptiohuolet uhkana ulkomaisille varoille
Ukraina sijoittuu maailman korruptiolistalla sijalle 116. Emme siis ole tekemisissä täysin puhtoisen maan kanssa. Vertailukohteena vuosittain on noin 180 maata, jossa esimerkiksi Suomi sijoittui alkuvuonna 2023 sijalle kaksi. Vaikka Ukraina on viime vuosina toteuttanut merkittäviä toimenpiteitä korruption vastustamiseksi, sen on tehtävä lisää edistystä houkutellakseen ulkomaisia sijoituksia. Viime vuosina Ukraina on perustanut useita virastoja, kuten Kansallisen korruptionvastaisen toimiston (NABU), Kansallisen korruption ennaltaehkäisyn viraston (NACP) ja Omaisuuden palauttamisen ja hallinnoinnin viraston (ARMA), torjuakseen tätä ongelmaa.
Puola porttina Euroopan markkinoille
Puola on Euroopan unionin suurimpia ja väkirikkaimpia maita, mikä tarjoaa suomalaisille yrityksille merkittävän itsenäisen markkina-alueen, mutta myös logistisesti tärkeän liiketoiminnan solmukohdan Euroopan markkinoille, etenkin Ukrainaan. Siksi näitä markkinoita on hyvä käsitellä yhdessä.
Puolassa on tehty monia toimia houkutellakseen ulkomaisia investointeja. Maassa on erilaisia kannustimia ja helpotuksia ulkomaisille yrityksille. Ulkomaisten sijoitusten koordinointia on alettu tehostamaan, sillä Puolalla on omat haasteensa pysyä houkuttelevana kohdemarkkinana.
SPCC (Scandinavian-Polish Chamber of Commerce) edistää Varsovasta käsin taloudellista yhteistyötä ja kauppaa Skandinavian ja Puolan välillä tarjoamalla jäsenyrityksilleen resursseja ja mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaansa Puolan markkinoilla. SPCCn kanssa toimii kiinteästi Suomi-Puola elinkeinoyhteistyötä ja vientiä edistävä SPONDEO, joka on toteuttanut Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n kansainvälistymistoiminnoissa mukana oleville yrityksille markkinaselvityksiä.
- Puolasta on tullut geopoliittisten muutosten takia nopeasti houkutteleva markkina suomalaisille yrityksille. Puola ei ole enää halvan työn ja keskinkertaisen laadun maa, vaan suomalaiset yritykset saavat oikeasti laadukkaita tuotteita ja lisäarvoa vastineeksi sijoituksilleen. Olemme lukeneet Fortacon, Valmetin ja Fortumin tuotannonlaajennuksista Puolassa ja suomalaiset ostavat puolalaisia it-osaamista omistukseensa, kertoi SPONDEOn toimitusjohtaja Tuomas Asunmaa.
- Puolassa on tällä hetkellä hyvä työllisyystilanne, osittain Ukrainasta tulleen työvoiman ansiosta, mutta meidän pitää sijoittaa automatisaatioon ja tekoälyn hyödyntämiseen, jotta selviämme työvoimapulasta, joka tulee iskemään etenkin teollisuuden työpaikkoihin tulevaisuudessa, sanoi Agnieszka Zielinska, SPCC:n toimitusjohtaja.
ISKU vie suomalaista designia ja ympäristöarvoja puolalaisiin toimistoihin ja kouluihin
ISKU avasi keväällä 2023 noin 200 neliön kokoisen showroomin Varsovaan, johon oli helppo poiketa Rebuild Ukraine -tapahtuman yhteydessä. Varsovan showroomin kalusteet hehkuivat lohenpunaisten, keltaisten ja kuparin eri sävyissä: Puolassa sisustus on värikkäämpää ja muhkeampaa ja puolalaiset kaipaavatkin sisustukseensa sielukkuutta ja pehmeyttä – isoa syliä toivottamaan tervetulleeksi pitkän päivän jälkeen.
Showroomin ykkösnainen, ISKUn Puolan toimintojen johtaja Izabela Switek kuuluttaa myös Puolan markkinoista kiinnostunutta huolelliseen markkinatutkimukseen ja läsnäoloon Puolan markkinoilla. Kalustealan B-to-B markkinalla suhdetyö on brändityötä, joka auttaa löytämään oikean markkina-aseman.
- Pitää tietää arkkitehdit, jälleenmyyjät, sisustajat ja seurata miten sisustusala muuttuu. Etenkin koulujen ja palvelutalojen osalta puhumme yhä enemmän yksittäisten kalusteiden sijaan kokonaisvaltaisista toimintaympäristöistä ja kalusteiden mukautuvuudesta eri tilanteisiin. Tähän pohjautuu myös ISKUn toiminta. ISKU on eettinen, vastuullinen ja tulevaisuusorientoitunut kalustetalo, Switek kertoo ja sanoo olevansa tyytyväinen saadessaan työskennellä yrityksessä, jonka arvot vastaavat hänen omiaan.
Puola on Euroopan suurin kalustevalmistaja, eikä ISKU kilpaile Puolassa selvästikään hinta edellä.
- Olemme kallis Puolan markkinoilla ja kilpailukykymme tulee muista tekijöistä. Tämä on tavallaan suljettu sektori, jonka toiminta pitää tuntea. Meillä on hyvä tiimi Puolassa, ja seuraamme tarkasti alan trendejä muualla Euroopassa. Oikeiden verkostojen ja Puolan referenssien avulla olemme saaneet hyviä projekteja myös Saksasta, Romaniasta ja Unkarista. Pitää olla kokemusta, mutta ajatella pari vuotta muita edellä, tiivistää Izabela Switek ISKUN Team Polandin toimintastrategiaa.
- Ja töitä pitää tehdä paljon. Puolalaisten kanssa on helppo keskustella ja neuvotteluissa osapuolia kunnioitetaan, joten tämä ei ole väkisin vääntämistä, Switek vinkkaa loppuun ja toivottaa samalla Varsovassa vierailevat tervetulleeksi showroomiin.
Liiketoimintamahdollisuudet jälleenrakennettavassa Ukrainassa: SPCC, NEFCO, Prozorro, Cities4Cities...
Ukrainan markkinoista kiinnostuneen yrityksen kannattaa ristiin tarkastella eri tietolähteitä pysyäkseen kärryillä Ukrainan uudelleenrakennuksen mahdollisuuksista.
- Scandinavian-Polish Chamber of Commerce (SPCC) on aktiivinen toimija Puolan ja Ukrainan kauppakamariverkostossa ja siinä mielessä silmälläpidettävä toimija Ukrainan markkinoita tarkastelevalle yritykselle. Puolan itäisen rajan tuntumaan on hyökkäyssodan alettua kehittynyt useita yritysverkostoja, joissa tieto avautuvista liiketoimintamahdollisuuksista liikkuu nopeasti.
- Ukrainan markkinoista ja avauksista kiinnostuneen kannattaa seurata myös esimerkiksi NEFCOa (Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö), joka tukee pohjoismaisten yritysten investointeja muun muassa Ukrainaan, sen siirtyessä kohti vähähiilistä taloutta. Myös maailmanpankki toimii monen hallituksen neuvonantajana ja edistää maailmanlaajuista kestävää kehitystä.
- Prozorro puolestaan on tarjousalusta, johon Ukrainan jälleenrakennushankkeiden tarjouspyynnöt ohjataan jatkossa. Palvelu on vielä osittain ukrainaksi.
- Cities4Cities on karttamuotoinen tietokanta, josta löytyy Ukrainan eri hallintoalueista tietoa. Se sisältää yli 100:n Ukrainan kunnan, kaupungin tai hallintoalueen profiilit perustietoineen niin demografiasta, taloudellisesta kehityksestä, historiallisista, kulttuurisista kuin luonnollisista erityispiirteistäkin. Sinne myös päivittyy tietoa Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta infrastruktuurikadosta aluetasolla. Ukrainan jälleenrakentamisesta kiinnostuneen tulisi siis tarkastella ensisijaisesti hallintoalueiden ja kuntien projekteja, joista selviää projektin koko ja onko kyseessä kokonaistilaus vai osatoimitustarve.
- Rebuild Ukraine -tapahtumassa mukana olleen 26 kunnan rakennushankkeisiin voi tutustua yksityiskohtaisesti osoitteessa: rebuildukraine.in.ua/en#projects ja lukea sivulta kohta ”The Communities of Ukraine that will be presented within the National Pavilion”.
Rebuild Ukraine 2024 pyrkii palauttamaan Ukrainaan inhimillisen pääoman
Seuraava Rebuild Ukraine -tapahtuma järjestään Varsovassa heinäkuussa 2024. Tapahtumassa keskitytään etsimään ratkaisuja Ukrainan kasvavaan inhimilliseen hätään, jonka odotetaan pahenevan tulevina kuukausina. Sitä varten tarvitaan kansainvälistä osaamista ja yhteistyötä, jolla voidaan palauttaa ihmisyys ja inhimillinen pääoma, jonka Venäjä on Ukrainalta vienyt.
---
Kirjoittaja:
Anri Vuori, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
---
Pääkuva ylhäällä:
Ukrainan ja Euroopan unionin asianomaisten ministeriöiden ja muiden kansakuntien viranomaisten edustajat esittelivät Rebuild Ukraine -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä hallitustenvälisessä lehdistötilaisuudessa 14.11.2023 näkemyksiään Ukrainan jälleenrakennusmekanismeista. Kuvassa vasemmalta oikealle: Anatoly Sushon, Lars Aagaard Moller, Ville Tavio, German Galushchenko, (tilaisuuden moderaattori), Johan Forssell and Kenan Poleo.