Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Kansainvälistymisen kasvupolku -hankkeen flash-selvitys paljastaa yrityksen vahvuudet Puolan markkinoilla


Toimivalle yritykselle Kansainvälistyminen Pienyritykselle 28.9.2022

Maailmanpoliittisen tilanteen muututtua tänä vuonna äkisti, Venäjän kauppaa tehneet yritykset ovat joutuneet miettimään uusia markkinoita. Niistä Puola on noussut monelle ykkösvaihtoehdoksi, joten järjestimme 20.9.2022 Lahden Tiedepuistossa Puolan markkinatilannetta avaavan Kansainvälistymisen aamukahvit -tilaisuuden, jossa myös verkon kautta osallistuneet kuulijat pääsivät keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiaan uusista markkinoista. 

Tilaisuus järjestettiin osana Kansainvälistymisen kasvupolku -hanketta, jolla pyritään löytämään uusia kansainvälisiä markkinoita tuote- ja palveluratkaisuille muuttuneessa liiketoimintaympäristössä ja samalla rakennetaan uutta sidosryhmäverkostoa kohdemaihin yritysten tueksi. 

Hanketta pohjustavaan esikartoitukseen vastasi lähes 60 yritystä, joista yli puolet ilmaisivat kiinnostuksensa viennin lisäämiseen etenkin Eurooppaan. Kohdemaiden erilaisten palveluntarjoajien kartoitus auttaa yrityksiä rakentamaan paikallisia tuki- ja yhteistyöverkostoja landing-vaiheen jälkeen, jota tilaisuudessa puhunut Spondeon perustaja ja toimitusjohtaja Tuomas Asunmaakin edustaa.

Spondeolla on lähes vuosikymmenen kokemus avustaa yrityksiä Puolaan ja muihin Euroopan markkinoihin liittyvissä toimeksiannoissa. Kansainvälistymisen kasvupolku -hankkeesta on toteutettu Spondeon toimesta neljälle Lahden seudun yritykselle ns. Flash-selvitys, joka tuo näkyväksi yrityksen mahdollisuudet ja kompastuskivet Puolan markkinoilla.

Puola tänään 

Puola on itäisen Euroopan suurin maa ja kasvuveturi. Ukrainan sota on tuplannut ukrainalaisten määrän Puolassa. Puolan markkinat ovat aina olleet sopeutuvaisia kriisien jälkeen ja talousmarkkina on erittäin joustavaa. Länsi-Puolaan on keskittynyt Euroopan suurimpia logistiikka- ja varastokeskuksia.  

Puolaa kurittaa 16 prosentin inflaatio, joka vaikeuttaa investointeja ja jarruttaa ostovoimaa. Puolan työttömyys on Euroopan alhaisinta -4,9 prosenttia. Isoissa kaupungeissa on paljon tuontityövoimaa ja siitäkin huolimatta kaupunkeja kurittaa huomattava työvoimapula. Työmarkkinoilla palkkahaitari on suuri, jossa asiantuntijoilla ja it-osaajilla voi olla jopa Suomea korkeammat palkat, minimipalkan ollessa 735 euroa kuukaudessa.   

– Puolassa on arviolta 500 suomalaista yritystä. Suomalaisella yrityksellä on kotimaansa puolesta erittäin hyvät lähtökohdat istua neuvottelupöytään, vaikka tiettyjä asioita tulee ottaa huomioon: Puolan markkinoilla tulijaa yllättää hintasensitiivisyys, kiirehtiminen, kova kilpailutilanne, pilkuntarkkuus sopimuksissa ja hyvinkin edistyksellisesti jalkautunut digitaalisuus. Englannilla pärjää Puolassa hyvin, paitsi myynti Puolassa vaatii lähes aina puolan kielen taitamisen. Länsirajan tuntumassa puhutaan myös paljon Saksaa.  –  Lähtökohtaisesti puolalaiset ovat hyvin samanlaisia kuin suomalaiset: käytännönläheisiä ja ratkaisukeskeisiä. Pienistäkin asioista sovitaan erillisellä sopimuksella, joiden tekoon kannattaa varata aikaa”, Tuomas Asunmaa toteaa ja muistuttaa, että Spondeo tarjoaa start-upinkin lompakolle sopivia markkinaselvitys- ja rekrytointipalveluita.  

"Reality checkillä selvität Puolan markkinoiden kilpailutilanteen ja oman markkinataskusi"

– Suosittelen tekemään reality checkin heti alkuun, sillä selvität Puolan markkinoiden kilpailutilanteen ja oman markkinataskusi  – ja myös hintataso tulee tarkistaa. Kun sivutoimipiste tai tiimi on saatu perustettua, sitä tulee johtaa edestä heti alusta. Sähköpostijohtaminen ei toimi Puolassa perinteisen hierarkisen johtamiskulttuurin takia. Kyse ei ole luottamuksen pulasta, vaan sitouttamistoimista, kertoi Asunmaa.

Ukrainan täysimittainen jälleenrakentaminen arvioidaan tuovan shokin Puolan työmarkkinoille, kun sinne virrannut työvoima poistuu takaisin Ukrainaan. Siirtokelpoisille tiloille, välineille, lämmitys- ja logistiikkaratkaisuille tulee olemaan kysyntää. Talojen korjaaminen on jo niillä alueilla käynnissä, joissa se on mahdollista ja vaarana onkin kylmä talvi, joka voi hajottaa talojen rakenteita.

Ulkoministeriön mukaan Suomen kehitysyhteistyötä Ukrainassa on lisätty ja tullaan vastekin lisäämään, jolla edistetään Ukrainan valtion uudelleenrakennusta. Suomalaisille yrityksille tämä voi avata uusia markkinamahdollisuuksia energiaturvallisuuden, ilmastokestävyyden ja yhteiskunnallisten rakenteiden uudistamisen saralta.   

Mikäli Puolan tai muun Euroopan markkinat kiinnostavat sinun yritystäsi, tai olet kiinnostunut Puolan markkinoiden Flash-selvityksestä, ota yhteyttä LADECiin!

Meiltä LADECista saat maksutonta neuvontaa ja sparrausta kohdemarkkinoiden laajentamiseen tai kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa. 

Lue lisää -> Uusille markkinoille

 

---
Teksti: Anri Vuori, LADEC
---

LADECin hallinnoimassa ja toteuttamassa Kansainvälistymisen kasvupolku -hankkeessa autetaan yrityksiä löytämään konkreettisia vientimahdollisuuksia niin Euroopasta kuin muualta. Hanke tarjoaa osallistujayrityksille markkinatietoa, yhteistyötä alueen kv-toimijoiden kanssa ja edistää vientiyritysten keskinäistä verkostoitumista. Lisäksi hankkeessa rakennetaan alueellisen vientitoiminnan kasvu- ja aktivointimalli yhteistyössä alueen julkisten kv-toimijoiden kanssa. Hanketta toteutetaan Päijät-Hämeen liiton myöntämällä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahalla (AKKE).

vellamo.jpg