Yritysten tekoälyn hyödyntämisen ja käyttövalmiuden tilanne Päijät-Hämeessä
Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeessa toteutettiin keväällä 2024 kartoitus generatiivisen tekoälyn nykytilasta ja tarpeista Päijät-Hämeen alueen yrityksissä. Kartoituksen tulokset osoittavat, että yritykset tarvitsevat paljon lisää tietoa ja tukea generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi liiketoiminnassaan. Tekoälyteknologian, erityisesti generatiivisen tekoälyn, merkitys liiketoiminnassa on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tekoäly mahdollistaa yrityksille tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamisen tarjoamalla työkaluja muun muassa markkinointiin, asiakaspalveluun ja tuotekehitykseen.
Kartoitus paljastaa generatiivisen tekoälyn hyödyt ja haasteet yrityksissä
Tekoälykartoitus antoi kuvan yritysten tilanteesta generatiivisen tekoälyn käytössä ja tarpeissa Päijät-Hämeen alueella. Kartoituksen mukaan useimmat yritykset ovat vasta seuraamassa tekoälyn kehitystä tai arvioimassa sen vaikutuksia, mutta vain harvat ovat edenneet konkreettisiin toimenpiteisiin tai integroineet tekoälyä toimintaansa. Kuitenkin yritykset ovat aktiivisesti testanneet erilaisia generatiivisen tekoälyn tuotteita, erityisesti OpenAI ChatGPT:tä, mikä osoittaa vahvaa kiinnostusta tekoälyn käyttöön eri liiketoiminta-alueilla. Tämä tarjoaa hyvän pohjan laajemmalle tekoälyn integroinnille liiketoimintaprosesseihin. Yritykset tarvitsevat lisää tietoa ja tukea generatiivisen tekoälyn käyttöönottoon liittyvien resurssien arvioimiseksi ja varaamiseksi.
Suurin osa yrityksistä on keskittynyt generatiivisen tekoälyn kehityksen merkitykseen erityisesti myynnin, markkinoinnin ja viestinnän alueilla. Asiakaspalvelun ja tuotekehityksen alueilla tekoälyä on myös hyödynnetty, mutta laajempaa käyttöönottoa ja osaamista tarvitaan. Lisäksi tietoturva on merkittävä huolenaihe monille yrityksille, mutta monilla ei ole vielä selkeää suunnitelmaa tietoturvariskien hallitsemiseksi tekoälyn käytössä. Kartoituksen tulokset osoittavat, että generatiivinen tekoäly tarjoaa monia mahdollisuuksia yrityksille, mutta myös haasteita, jotka vaativat lisää tietoa, tukea ja resursointia. Suuri osa yrityksistä ei ole vielä aloittanut resursointia tai kokee, ettei heillä ole kyvykkyyttä arvioida tarvittavia resursseja. Tämä korostaa koulutuksen, arviointityökalujen ja tukipalvelujen merkitystä.
Saatuja tuloksia hyödynnetään myös Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeen valmennusohjelman sisältöä laadittaessa, jonka avulla yritykset saavat tarvittavaa tietoa ja tukea tekoälyn käyttöönotossa ja hyödyntämisessä. Hankkeessa valmennetaan päijäthämäläisiä pk- ja mikroyrityksiä hyödyntämään tekoälyä erityisesti markkinoinnissa, asiakaspalvelussa, myynnissä, viestinnässä, innovoinnissa ja sisäisen toimistotyön tehostamisessa. Hankkeessa järjestetään Tekoälyn voima ja vastuu: mahdollisuudet ja eettisyys liiketoiminnassa -tilaisuus 12.9. ja tilaisuudessa tullaan julkaisemaan tekoälykartoituksen tulokset. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes 100 henkilöä ja tilaisuus on kohdennettu yrityksille ja yritysten edustajille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn hyödyntämisestä yritystoiminnassa tai haluavat ymmärtää paremmin sen eettisiä ulottuvuuksia.
- Kartoituksen tulokset vahvistavat Ladecin asiakastyöstä saatua näkemystä. Generatiivisessa tekoälyssä tapahtuu todella paljon, mutta vain osa yrityksistä hyödyntää sen mahdollisuuksia testailua laajemmin. Me päijäthämäläiset voisimme ottaa kärkipaikan tässäkin asiassa ihan valtakunnan tasolla, vastuullisuuden, urheiluliiketoiminnan kehittämisen ja ruoka- ja juoma-alueen lisäksi, innostaa Ladecin Kimmo Seppänen.
- Tekoäly on siirtynyt tulevaisuuden visioista osaksi nykypäivän menestyvien yritysten toimintaa. Kartoituksemme osoittaa, että yritykset ovat kiinnostuneita tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista, mutta tarvitsevat lisää tukea ja osaamista sen hyödyntämiseen. Tavoitteenamme on varmistaa, että yritykset saavat tarvittavan tuen hyödyntäessään tekoälyä täysimääräisesti liiketoiminnassaan, kertoo Ninni Andelin LAB-ammattikorkeakoulusta.
Tutustu tekoälykartoituksen tuloksiin!
Tekoälykartoituksen tuloksiin voit tutustua osoitteessa
https://www.labopen.fi/lab-rdi-journal/yritysten-tekoalyn-hyodyntamisen-ja-kayttovalmiuden-tilanne-paijat-hameessa/
Lisätietoa:
Kimmo Seppänen
Liiketoimintakehittäjä | Projektipäällikkö
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
044 7444 060
kimmo.seppanen@ladec.fi
Ninni Andelin
TKI-asiantuntija | Projektipäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu
044 708 5103
ninni.andelin@lab.fi
---
Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja LAB-ammattikorkeakoulun toteuttaman Tekoälystä tehokkuutta ja asiakkuuksia -hankkeen toteuttaman kartoituksen tarkoituksena oli kerätä tietoa yritysten nykyisestä osaamistasosta, tekoälyn käytön laajuudesta ja siihen liittyvistä haasteista. Hankkeen rahoitusviranomainen on Päijät-Hämeen liitto ja sitä rahoitetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 – EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma (EAKR) -ohjelmasta. Kartoitus toteutettiin anonyymina Webropol-kyselynä keväällä 2024 ja kysely suunnattiin Päijät-Hämeen pk- ja mikroyrityksille. Vastauksia saatiin yhteensä 172. Suurin osa vastaajista edusti teollisuuden, palvelutoiminnan, tukku- ja vähittäiskaupan sekä informaatio- ja viestinnän aloja.