Sanna Kivelä valittiin viljaklusterin uudeksi puheenjohtajaksi


24.1.2017

Viking Maltin hankintapäällikkö Sanna Kivelä on valittu Päijät-Hämeen Viljaklusterin uudeksi puheenjohtajaksi. Viljaklusterin puheenjohtajana seuraavan kaksivuotiskauden toimivan Kivelän tavoitteena on nostaa Suomessa ainutlaatuisen viljaklusterin tunnettuutta sekä tukea erityisesti viljelijöiden ja elintarviketeollisuuden yhteistyötä. Kivelä on ensimmäinen nainen viljaklusterin puheenjohtajana.

Päijät-Hämeessä toimii aktiivisesti Suomen mittavin ja monipuolisin viljaosaamisen keskittymä, joka muodostuu alueen viljaa jalostavasta elintarviketeollisuudesta, viljelijöistä, vähittäiskaupasta sekä neuvonta- ja kehittämisorganisaatioista. Mukana arvoketjussa ovat suuret kärkiyritykset, kuten Hartwall, Fazer, Viking Malt, Sinuhe ja Teerenpeli, mittava joukko pieniä ja keskisuuria alan yrityksiä sekä satoja viljanviljelijöitä. Vilja-alan toimijoiden keskinäisen, oma-aloitteisesti käynnistyneen yhteistyön voidaan sanoa olleen merkittävä suunnannäyttäjä koko alueen teollisuuden kehittämisessä.

Viljanhankintatehtävissä Kivelä on toiminut yli yhdeksän vuotta, joista viimeiset neljä vuotta Viking Maltilla.

”Viljaklusteri on alueen toimijoille tärkeä yhteistyö- ja keskustelufoorumi, joka on tukenut merkittävästi alan arvoketjujen kehittymistä Lahden seudulla.  Päijät-Häme on kansallisesti merkittävä vilja-alan osaamisen keskittymä niin viljan käytöllä kuin viljatuotteiden jalostusarvolla mitattuna”, kertoo Kivelä. ”Viljaklusterin vahvuutena on sen koko arvoketjun kattava ja monimuotoinen jäsenkunta. Sekä olut- että leipäketjulla on jopa kansainvälisesti vertaillen ensiluokkainen tilaisuus yhteistyön syventämiseen ja osaamisen kehittämiseen yhteisen klusterityöskentelyn kautta. Koen erityisesti tärkeäksi kehittää viljelijöiden ja elintarviketeollisuuden yhteistyötä, jotta alan elinvoimaisuus ja kehittymismahdollisuudet alueella pysyvät korkeana myös tulevaisuudessa.”

Viljaklusteri voidaan jakaa yli 1000 henkilöä työllistävään olut- ja juomaketjuun sekä lähes 1200 henkilöä työllistävään leipäketjuun. Yhdessä klusterin juoma- ja leipäketju työllistävät jopa 1500 mallasohran, rukiin, vehnän ja kauran viljelijää.  Viljaklusteriin kuuluvat yritykset ja toimijat tarjoavat suoraan ja välillisesti noin 3500 työpaikkaa.

”Viljaa jalostavat paikalliset elintarvikeyritykset ovat alan edelläkävijöitä Suomessa. Vientiponnistelujen ja alan kehityksen myötä voimme tarjota viljelijöille mahdollisuuden kehittää omaa yritystoimintaansa kannattavasti pitkäaikaisessa yhteistyössä paikallisen elintarviketeollisuuden kanssa.”

Osaaminen ja viestintä fokusalueina

Päijät-Hämeen Viljaklusterin sisällä toimii Päijät-Hämeen Viljaklubi, joka perustettiin heti Viljaklusterin alkuvuosina tiivistämään viljelijöiden ja teollisuuden yhteistoimintaa, jota toteutetaan muun muassa yhteisten keskustelu- ja seminaaritilaisuuksien muodossa. Seuraava tilaisuus on myllyvilja- ja mallasohraseminaari Lahden Sibelius-talolla maanantaina 30.tammikuuta 2017, joka kokoaa paikalle yli 300 viljaklusterin yritysten sopimusviljelijää.

Uusi puheenjohtaja sanoo Viljaklusterin satsaavan jatkossakin vilja-alan osaamisen kehittämiseen sekä erityisesti tunnettuuden kasvattamiseen.

”Alueen yritykset ovat onnistuneet tuotekehityksen ja muotoilun avulla uudistamaan perinteisiä elintarviketuotteita sekä nostamaan niiden jalostusarvoa”, kertoo Kivelä. ”Yksi tulevaisuuden fokusalue viljaklusterin toiminnalle on sen viestinnän ja markkinoinnin tehostaminen, jotta voimme luoda uusia kasvun mahdollisuuksia verkostollemme. Kansainvälisestikin katsoen poikkeuksellinen ja merkittävä yhteistyömallimme on asia, josta kannattaa olla ylpeä ja viestiä myös maakuntamme ulkopuolelle. ”

Viking Malt Vilja

Viljanjalostus on perinteikäs ja samalla moderni elintarviketeollisuuden haara. Suomi 100. vuosi on juhlavuosi myös monelle viljaklusterin yritykselle, Fazer täytti juuri 125 vuotta, Hartwall 170 vuotta, Vääksyn mylly 75 vuotta, MTK 100 vuotta ja Polttimo täyttää piakkoin 135 vuotta.

Osa viljaklusterin yrityksistä on yhteisesti näkyvillä Lahden MM-kisojen aikaan Lahden torin laidalle perustettavassa pop up -kahvilabaarimyymälässä. Craft Cafe-Bar-Shop Murtsikka avautuu 1.2.2017 osoitteessa Aleksanterinkatu 13 tarjoamaan paikallisia juomia ja ruokia niin MM-kisavieraille kuin kaikille muillekin paikallisia herkkuja ja erikoisuuksia arvostaville asiakkaille.

Lisätietoja:

Päijät-Hämeen Viljaklusteri

Puheenjohtaja Sanna Kivelä

Puh: 044 7391 722

Sähköposti: sanna.kivelä@vikingmalt.com