Saksalaisyritys Layher sijoittuu Hollolaan - Investointeja tulee Lahden seudulle koronasta huolimatta


2.4.2020

Lahden seudun elinkeinoelämässä tapahtuu myös positiivisia asioita, huolimatta koronavirustilanteesta ja sen monille yrityksille aiheuttamasta ahdingosta. Lähiviikkojen aikana useat yritykset ovat tehneet tai tekemässä sijoittumispäätöksen Lahden seudulle. Viimeisimpänä suuri kansainvälinen telineitä valmistava yritys Layher GmbH on tehnyt päätöksen sijoittaa Suomen toimintonsa Hollolan Kukonkoivun teollisuusalueelle. Toiminta käynnistyy jo keväällä muutaman hengen voimin, ja laajenee syksyllä työllistämään noin 10 henkeä.

Layher GmbH on maailman johtava rakennustelineiden valmistaja, jonka palveluksessa työskentelee maailmanlaajuisesti yli 2000 henkilöä. Sillä on tarjolla erittäin monipuolinen valikoima telineitä rakennus-, telakka-, voimalaitos- ja siltatyömaakohteisiin sekä erilaisiin isoihin yleisötapahtumiin. Tämän lisäksi valikoimissa on kattava valikoima erilaisia sääsuojia nykyaikaiseen rakentamiseen ja suojaukseen liittyen.

Tähän saakka yritys on toiminut Suomessa jälleenmyyjien kautta, ja tuotteet on toimitettu Saksasta. Jatkossa Suomen varastointi, jakelu ja suunnittelu tapahtuvat Hollolasta käsin. Perustetun Suomen tytäryhtiön, Layher Oy:n toimitusjohtajan Marko Mölsän mukaan yhtiö vahvistaa tämän avulla entisestään johtavaa markkina-asemaansa Suomessa tuoden varastoinnin kautta tuotteet entistä nopeammin asiakkaidensa saataville.

- Hollola valikoitui sijaintipaikaksi hyvien yhteyksien ja uuden kehätien tarjoamien mahdollisuuksien takia. Hyvä sijainti varmistaa meille myös työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa. Hollolan yli kahden hehtaarin varastoalueen turvin tarjoamme asiakkaille erinomaisen palvelun ja nopeat toimitukset, Marko Mölsä kertoo.

Lahden seutu vetääkin tällä hetkellä hyvin yrityksiä. Aiemmin maaliskuussa sijoittumispäätöksen Lahden seudulle teki Marttiini Oy, joka siirtää pääosan puukkotuotannostaan ja noin 30 työpaikkaa Asikkalaan. Greenstep Oy, yksi Suomen suurimmista tilitoimistoista, laajentaa toimintaansa Lahteen ja rekrytoi jo tänä vuonna 10-20 uutta työntekijää uuteen Lahden toimipisteeseensä. Lahden ympäristöosaaminen puolestaan vahvistui, kun aikaisemmin Espoon Otaniemessä toiminut vesiteknologiayritys SansOx Oy päätti siirtää toimintansa ja kuusi työpaikkaa Lahden Tiedepuistoon. SansOxin sijoittumisessa tärkeä tekijä oli Lahden edelläkävijyys ympäristöasioissa ja vesihuollon haasteissa sekä Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n sijoittumispalvelussa on tällä hetkellä neuvotteluvaiheessa noin 35 potentiaalista sijoittujayritystä. Koronaepidemian vuoksi osa neuvotteluista on odottamassa tilanteen normalisoitumista, mutta yksikään yritys ei ole kokonaan perunut niitä. Kaikkiaan näiden sijoittumisten arvioitu työllistävyysvaikutus olisi noin 500 työpaikkaa.

- Vaikka kaikki näistä eivät välttämättä tulekaan lopulta toteutumaan, viime syksystä asti on ollut selkeästi nähtävissä vakavasti otettavien neuvottelujen määrän kasvu. Kiinnostusta on ollut erityisesti uuden kehätien mahdollisuuksiin, LUT-yliopistoon ja ympäristöpääkaupunkiin liittyen, toteaa johtaja Tomi Tura LADECista.

LADEC kontaktoi vuosittain 2000-3000 yritystä ja esittelee Lahden seudun tarjoamia mahdollisuuksia. Kun yritys kiinnostuu Lahden seudusta, LADEC kartoittaa yrityksen tarpeiden perusteella mahdolliset sijoittumispaikat eri kunnista. Lisäksi yritystä autetaan muun muassa yhteistyö- ja alihankintaverkostojen löytämisessä sekä rekrytoinnissa. Layheria LADEC auttoi sopivan tontin kartoittamisessa Lahden seudulta, sijoittumisen käytännön järjestelyissä ja parhaillaan myös avainhenkilöstön rekrytoinnissa.
 
Lisätietoa

Marko Mölsä
toimitusjohtaja | Layher Oy
040 560 0965 | marko.molsa(at)layher.fi

Tomi Tura
johtaja | Yritysympäristön kehittäminen
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
050 323 1050 | tomi.tura(at)ladec.fi