Lahden seudun talviurheiluosaamista myydään Kiinaan


10.1.2017

Lahti on lähtenyt rytinällä hyödyntämään omaa talviurheiluosaamistaan Kiinan markkinoille. Kuluvalla viikolla lahtelaisia kaupungin, Lahti Regionin, LADECin ja Vierumäen ja Pajulahden urheiluopistojen edustajia lähtee yhdessä Finpron, Jokereiden ja Visit Finlandin kanssa viemään talviosaamistaan Kiinan markkinoille. Delegaatiota johtaa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Pekingin talviolympialaisiin on aikaa enää viisi vuotta. Kiina painii samojen liikkumattomuusongelmien kanssa kuin länsimaat. Tavoitteena on saada 300 miljoonaa kiinalaista harrastamaan talviurheilua seuraavan viiden vuoden aikana. Kiinaan rakennetaan ennen olympialaisia muun muassa 1 500 uutta jäähallia ja kehitetään talviurheiluosaamisen ja talvitapahtumien järjestämisen huippuosaamista.

"Haemme Kiinasta markkinoita laajalla rintamalla. Meillä on valmennusosaamista, urheiluareenojen rakentamistaitoa ja keinoja, joilla houkutellaan ihmiset laduille, kaukaloihin ja rinteisiin. Erityisesti Lahdella on taitoa järjestää Lahti2017-kisojen tasoisia kansainvälisiä suurtapahtumia. Haluamme hyödyntää erityisesti Pekingin talviolympialaisten mukanaan tuomaa erityiskiinnostusta Lahden MM-kisoja kohtaan", kertoo Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Lahtelaiset menevät Pekingiin esittelemään omaa osaamistaan sekä mahdollisuuksia hyödyntää lahtelaista osaamista olympialaisten järjestelyissä että kisoissa pärjäämisessä. Tavoitteena on myös houkutella kiinalaisia matkailijoita Suomeen ja Lahden alueelle. Suomessa on puhdas luonto ja raikas ilma, joka on kiinalaisille ainutlaatuinen kokemus.

"Vierumäki on kansainvälinen jääkiekon keskus, jossa löytyy huippuosaamista sekä valmentajille että pelaajille. Meillä koulutetaan ammattilaisia myös jäähallien kustannustehokkaaseen ylläpitoon, jolla saavutetaan puhtaampi ilmanlaatu ja rakennusten pidempi käyttöikä", Vierumäen toimitusjohtaja Heikki Hietanen kertoo.

Sekä Vierumäen että Pajulahden urheiluopistot ovat Suomen olympiakomitean valmennuskeskuksia, ja Lahden seudulta löytyy runsaasti talviurheiluvälineitä ja sen oheistuotteita valmistavia yrityksiä. Myös urheilulliset leirikoulut kiinnostavat kiinalaisia, ja Hietanen sekä Semi Nuorala Pajulahden urheiluopistosta tapaavat matkalla sikäläisiä koulujen rehtoreita.

Lahti tähyää Kiinan markkinoille yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. "Suomi on pieni maa, joten vain tekemällä yhteistyötä voimme onnistua Kiinan suurilla markkinoilla. Rovaniemellä on pitkä kokemus, laaja matkailullinen osaaminen sekä pohjoismaisesta talvesta kiinnostunut matkanjärjestäjäverkosto. Lahdella puolestaan on tunnustettu talvitapahtumaosaaminen, monipuolinen toimijakenttä ja erinomainen saavutettavuus. Molemmat hyötyvät yhteistyöstä", kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta muistuttaa.

Finpron cleantech- ja elintarviketoimialan markkinoinnista vastaava Kati Kilpinen kertoo, että Finpro on työskennellyt jo pitkään Cleantech sektorilla Kiinassa solmien tärkeitä kumppanuuksia ja avannut markkinoita suomalaisille yrityksille. – Kiinassa on meneillään suuria rakennusprojekteja talviolympialaisiin liittyen. Suomalaisella osaamisella saadaan muun muassa jäähalleihin puhtaampaa ilmaa, energiatehokasta kylmäosaamista, led-valaistusosaamista ja esimerkiksi kaukaloihin joustavia laitarakenteita.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen tapaavat Kiinan matkallaan urheiluministeri Mr.Gov Zhong-wen:in ja he esittävät hänelle kutsun Lahti2017 kisojen yhteydessä järjestettävään Kiina-Suomi -seminaariin.

Lisätiedot:

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, puh. +358(0)5063895

Vierumäen toimitusjohtaja Heikki Hietanen, puh. +358(0)503730303

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman, puh. +358(0)405162803