Hanna Ylä-Monosesta Päijät-Hämeen Viljaklusterin uusi puheenjohtaja
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
TIEDOTE 25.1.2023
Fazer Myllyn johtaja Jarkko Arrajoki luovutti vuoden vaihteessa Viljaklusterin puheenjohtajan kaulimen Villähteen Leivän toimitusjohtaja Hanna Ylä-Monoselle. Jo 20 vuotta toimineen, kiertotalouden edelläkävijäyritysten muodostaman Viljaklusterin vahvuus on kummankin mukaan toimivassa yhteistyössä.Fazer Myllyn johtaja Jarkko Arrajoki luovutti vuoden vaihteessa Viljaklusterin puheenjohtajan kaulimen Villähteen Leivän toimitusjohtaja Hanna Ylä-Monoselle. Jo 20 vuotta toimineen, kiertotalouden edelläkävijäyritysten muodostaman Viljaklusterin vahvuus on kummankin mukaan toimivassa yhteistyössä.
- Puheenjohtajakaudeltani päällimmäisenä jäi mieleen vahva yhdessä tekemisen meininki. Päivitimme Viljaklusterin strategian ja valitsimme uusiksi keihäänkärjiksi tuotekehityksen, osaavan työvoiman turvaamisen koulutuksen keinoin sekä klusteriyritysten välisen yhteistyön tiivistämisen viennin osalta. Myös maailman puhtain pohjavesi otetaan jatkossa entistäkin vahvemmin klusterin teemoihin mukaan, Viljaklusterin puheenjohtajuudesta vuoden 2023 vaihteessa luopunut Jarkko Arrajoki summaa.
Jaakko Arrajoki kertoo Viljaklusterin tiivistäneen koulutusyhteistyötä muun muassa maakunnallisesti toimivan Koulutuskeskus Salpauksen kanssa, joka liittyi hiljattain klusterin toimijaksi. Myös yhteistyö Hämeen ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja LAB ammattikorkeakoulun kanssa on tiivistynyt entisestään.
Erityisen iloinen Arrajoki on LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle parhaillaan rakenteilla olevasta tuotekehityslaboratoriosta, jonka käynnistämisessä Viljaklusteri on vahvasti mukana.
- Tuotekehityslaboratoriossa voidaan testata ja kehittää erilaisia elintarvikkeita ja niiden tuotantomenetelmiä sekä tutkia ja parantaa tuotteiden ominaisuuksia. Myös pienten koe-erien valmistaminen kuluttajatestaukseen on mahdollista, hän kertoo.
Uusi toimintaympäristö, monipuolinen laitekanta ja LABin asiantuntijat mahdollistavat ketterämpiä tuotekokeiluja viljaklusteriyrityksille ja muille paikallisille toimijoille.
- Viljaklusterin leipä- ja juomaketjun toimijat tarvitsevat paikallisen, joustavan ja monipuolisen kehittämisympäristön. Olemme iloisia, että LAB-ammattikorkeakoulu otti haasteen vastaan, ja voimme yhteistyössä rakentaa tilat, joissa tehdään tulevaisuuden innovaatioita, Arrajoki toteaa.
Vienti kasvuun
Jarkko Arrajoen kaksivuotisen puheenjohtajakauden aikana lähes kaikki Viljaklusterin yritykset tekivät mittavia investointeja. Euromääräisesti suurimpia olivat Viking Maltin uusi mallastamo, Fazerin ksylitolitehdas sekä Hartwallin ja Lahti Energian yhteinen biokaasulaitos.
Hanna Ylä-Mononen tarttuu Viljaklusterin puheenjohtajan kaulimeen erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Hän luonnehtii Päijät-Hämettä Suomen vilja- ja juomaosaamisen Piilaaksoksi, jossa on valtakunnan paras leipä- ja juomateollisuuden asiantuntemus.
- Strategian päivittäminen kirkasti tavoitteita ja tekemisen suuntaviivoja. Vaikka koronan kanssa on eletty vaikeita aikoja, yhteisiä asioita on viety sinnikkäästi eteenpäin. Koulutukseen ja tuotekehitykseen tehtyjen satsausten myötä sekä kansallisen Ruokakampus-verkoston toimintaan liittyen liittyen Viljaklusterin rooli tulee entisestään kasvamaan myös kansainvälisessä elintarvikeviennissä, Ylä-Mononen kertoo.
Viljaklusterin sekä siihen kuuluvien yritysten kotimaisen tunnettuuden lisäksi tavoitteena on kasvattaa myös Päijät-Hämeen maakunnallista tunnettuutta.
- Toivomme, että maailman parhaasta pohjavedestä ja puhtaista viljaraaka-aineista jalostettujen tuotteiden alkuperä tunnistetaan ennen pitkää ympäri maailmaa. Vielä jokunen vuosi sitten tällainen ajatus tuntui kovin mahtipontiselta, mutta enää se ei ole lainkaan epärealistista. Meillä on jo nyt useita tuotteita, jotka tunnetaan laajalti maailmalla, Hanna Ylä-Mononen sanoo.
Arrajoki ja Ylä-Mononen haluavat yhteisesti kiittää Lahden Seudun Kehitys LADECia sekä liiketoimintakehittäjä Jari Eskolaa kaikkien Viljaklusterin yritysten puolesta klusteritoiminnan koolle kutsuvana voimana, koordinoijana ja primus motorina toimimisesta.
---
Kansallinen Ruokakampus-konsepti
Vuoden 2022 joulukuussa julkaistiin Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin tilaama toimeenpanosuunnitelma Suomen elintarvikeviennin kolminkertaistamiseksi. Selvityshenkilönä toiminut entinen ministeri Anne Berner esittää yhtenä toimeenpanosuunnitelman osa-alueena, että Suomeen perustetaan ns. Ruokakampus-konsepti osaamisen, innovaatioiden ja tuotekehityksen lisäämiseksi. Ruokakampusverkoston veturina toimii Helsingin yliopisto. Päijät-Hämeen Viljaklusterilla on verkostossa vahva rooli yritysvetoisena viljatuotteisiin keskittyvänä osaamiskeskuksena.
Lähde: www.mmm.fi
Lue lisää -> Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 2.12.2022: Ruokajärjestelmän kansainvälistäminen on yhteistyöhön perustuva vahva kasvutarina
---
Teksti: Taru Schroderus
---