Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Data & IoT kasvun vauhdittajina


19.12.2018
Vasemmalla Reni Waegelein Talent Base, keskellä Matti Hellgren IoT-paja säätiö, oikealla Mika Flinck Digita
 

Olet varmasti jo kuullut jotakin IoT:stä ja datan hyödyntämisestä. Data ja IoT ovat nykyään päivänpolttavia puheenaiheita monissa piireissä, mutta varsinkaan IoT ei ole vielä tuttu asia kovin laajasti. IoT tulee sanoista internet of things eli esineiden internet. IoT-ratkaisujen avulla laitteista voidaan kerätä tietoa ja ohjata niitä internetin yli. Dataa voidaan kerätä esimerkiksi vedenkulutuksesta tai asiakkaiden liikkumisesta. Saadun datan avulla yritys voi saavuuttaa säästöjä, kehittää tuotteitaan ja toimintojaan ja jopa luoda kokonaan uusia innovaatioita. Olisikin hyvä nähdä IoT suurena mahdollisuutena ja dataan pohjautuvat kaikki digitaaliset ratkaisut. Suuri joukko ennakkoluulottomia yritysten edustajia ja yrittäjiä, jotka halusivat tietää kyseisistä aiheista lisää, saapui marraskuun lopussa järjestettyyn tilaisuuteen kuulemaan datan ja IoT:n mahdollisuuksista Lahden ammattikorkeakoulun uusiin tiloihin NiemiCampukselle.

 

Data & IoT kasvun vauhdittajina -tilaisuus oli osa #DigiLAHTI - Uutta kasvua digitaalisuudesta PK-yrityksille- hanketta. #DigiLAHTI –hankkeessa tavoitteena on tehostaa yritysten prosesseja, sekä kehittää uusia asiakas- ja käyttäjälähtöisiä palveluitasekä tuotteita digitalisaatiota hyödyntäen.
 
Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuuden avasi Ladecin Kimmo Seppänen ja aiheen alusti Markus Sihvonen LAMKista. Markus antoi nopean katsauksen siihen mitä kaikkea dataan ja IoT:hen liittyy. Reni Waegelein Talent Baselta jatkoi aiheenaan ”digitalisaation pelikirja - 4 onnistumisen kulmakiveä”. Reni Waegeleinin katsaus keskittyi datan monipuoliseen keräämiseen ja hyödyntämiseen, mistä IoT on yksi keskeinen alue. Matti Hellgren esitteli IoT-paja säätiön toimintaa. IoT Paja -säätiö auttaa suomalaisia startup- ja pk-yrityksiä vastaamaan alan kasvavaan kysyntään. Ennen taukoa ääneen pääsivät vielä Jari Makslahti Effectiolta – yrityksestä joka edustaa monia IoT -päätelaitteita. Mika Flinck Digitalta kuvasi kattavasti yhtä tiedonsiirron mielenkiintoisimmista tavoista, LoraWan verkkoa.
 

Päivän aikana kuultiin myös SuperApp:in, Kempin ja Elisan  edustajien mielenkiintoiset esitykset esimerkkeineen siitä, miten he ovat käyttäneet dataa ja IoT:tä hyödyksi itselleen tai asiakkailleen. Lahtelaisella Kempillä ollaan lähdetty liikkeelle itse rakennettujen radiolähettimien käytöstä. Siitä on tekniikka jonkin verran kehittynyt ja nykyään pystytään vähentämään korjaustarvetta, ennakoimaan tilanteita ja optimoimaan tuottavuus tekoälyn ja sen tuottaman datan avulla. Lopuksi päästiin vielä LAMKin Matti Welinin puheenvuoron myötä siihen miten saadaan koulutuettua osaajia, jotka ymmärtävät aiheen päälle pintaa syvemmältä.

Tilaisuuden pääjärjestäjän Ladecin Kimmo Seppäsen mielestä Päijät-Hämeessä on erinomaiset mahdollisuudet juuri IoT:ssa, ja erityisesti teollisuuden, rakentamisen ja yritysten välisten palveluiden alueilla. Alueellamme on hyvin paljon näiden alojen yrityksiä ja teknisiä valmiuksia – vain kipinä tulee nyt sytyttää ja lähteä rohkeasti pilotoimaan vaikkapa IoT pajan kanssa. Ladec auttaa alkuun ja jatkoonkin.

Itse olin paikalla opiskelijana, joka on kasvanut digiaikaan ja silti aiheet olivat melko uusia minulle. Liiketalouden alan opinnoissa ei kovin paljon ole kuitenkaan tulleet data ja IoT vastaan. Ne ovat jo luultavasti enemmän käytössä sitten kun itse olen työelämässä. Oma näkemys onkin, että IoT-maailmaan voi lähteä mukaan pienemmilläkin kokeiluilla. Yritysten olisi hyvä miettiä miten niitä voidaan hyödyntää juuri omalla alalla. 


Kirjoittanut: Ida Mäkinen
 
data&iot_logot_3.jpg