Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Yritysten omistajanvaihdokset ovat mahdollisuus myös uusille yrittäjille


Ideasta liiketoimintaa Toimivalle yritykselle Yritystä perustavalle Alkuvaiheen yritykselle Pienyritykselle Omistajanvaihdos 2.11.2023

Yritys perustetaan melkein aina ihan alusta. Liikeidea perustuu alkavan yrittäjän oman ammattiosaamisen ympärille, ja yrittäjän tavoitteena on yleensä työllistää ainoastaan itsensä. Yksinyrittäjyys onkin ollut viime vuosina hyvin suosittua, ja samaan aikaan työnantajayritysten määrä on ollut laskusuunnassa. Omistajanvaihdokset koskettavat ihan kaiken kokoisia yrityksiä, ja onkin tärkeää turvata elinkelpoisten yritysten tulevaisuus ajoissa.

Edelleen liian moni yrittäjyyttä ja yrityksen perustamista pohtiva ei tule ajatelleeksi, että yritystoiminnan aloittaminen voisi olla paljon helpompaa ja varmemmalla pohjalla, jos sen aloittaisi jonkun toimivan ja kannattavan yrityksen liiketoiminnan ostamalla. - Itse asiassa on tutkittu, että yrityskauppa on turvallisempi väylä ryhtyä yrittäjäksi kuin startata täysin nollasta!

Yrittäjäksi ryhtymistä ja uusia liikeideoita tai uutta liiketoimintaa pohtiessa olisikin hyvä muistaa, että meillä on Suomessa ja Lahden seudulla paljon kannattavia bisneksiä, joista voisi löytyä potentiaalisia mahdollisuuksia myös uusille yrittäjille. Ja vaikka myynnissä olevan yrityksen liiketoimintakonsepti ei välttämättä ihan just sellaisenaan istu itselle, siitä voi pienellä viilauksella tehdä mieleisensä. Useimmiten liikeidean uudistaminen on jopa tarpeellista, niin kovaa vauhtia yritysten toimintaympäristö muuttuu ja monet ennen toimineista liikeideoista vanhenevat.

Yrittäjien tulisi herätä ajoissa - hankkia uusia ihmisiä ja ajatuksia yritykseen töihin, omistajiksi tai hallitukseen. Ei yritystä ole heti pakko kokonaan myydä!

Yrityskaupat eivät ole vieläkään riittävän arkipäivää. Asuntojen ja autojen myynti-ilmoituksia on sivustot pullollaan, mutta moni yrittäjä kainostelee myynti-ilmoitusta, eikä monella toimialalla vaivaava työvoimapula helpota asiaa yhtään. Olen ilokseni kuitenkin havainnut, että nuoremmat yrittäjät suhtautuvat konkareita rohkeammin myynti-ilmoituksiin. Olemme siis matkalla kohti tehokkaampia yritysmarkkinoita.

Totuus on, että yrityksen jatkaja löytyy yhä harvemmin perhepiiristä. Jos lapset kouluttautuvat täysin toiselle alalle, yrittäjyys ja perheyrityksen jatkaminen ei välttämättä ole heille potentiaalinen vaihtoehto. 
Toisaalta yrittäjyys kyllä kiinnostaa monia nuoria. He arvostavat pääasiassa samoja asioita, kuin yrityksen jatkajat yleensä. Mutta ostettavan yrityksen toiminta on oltava kannattavaa ja yrityksen tuotteille tulee olla kysyntää sekä kasvumahdollisuuksia, jotta yritys kiinnostaisi. Nuoret myös kiinnittävät erityistä huomiota yrityksen arvoihin, vastuullisuuteen ja brändiin sekä viestintään. Kun yrittäjä pidät nämä asiat mielessä, yrityksesi kunnossa ja houkuttelevana, ja ryhdyt ajoissa valmistelemaan tulevaisuudessa vääjäämättä eteen tulevaa omasta yrityksestä luopumista ja ostajan etsintää, niin sinulla on hyvä mahdollisuus saada yrityksellesi jatkaja. Kiinnostavasta yrityksestä tuotteineen, hyvistä työntekijöistä ja kannattavista asiakkuuksista moni on valmis maksamaan.

Mikäli yrityksen perustaminen valmiin liiketoiminnan ostamalla kiinnostaa sinua, tai suunnittelet yrityksestäsi luopumista – olet aikeissa myydä yrityksesi, ota yhteyttä! 

Hanaa omistajanvaihdoksiin – levitä sanaa!

Kannattavien yritysten omistajanvaihdokset ja toiminnan jatkuminen on todella tärkeää – paitsi yrityksen, sen työntekijöidenkin, myös kuntien elinvoimaisuuden kannalta. On kyse työpaikoista, veroeuroista ja paikallisista tuotteista ja palveluista.
 

---
Teksti:
Pasi Kangas
Liiketoimintakehittäjä
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
040 727 2702 | pasi.kangas(at)ladec.fi

Kuva: Anri Vuori, LADEC

---
Kirjoittaja Pasi Kangas (pääkuvassa ylhäällä) on yrittäjäperheessä kasvanut, kaupallisen koulutuksen läpikäynyt liiketoimintakehittäjä, jolla on työkokemusta niin teollisuus- kuin palvelualoiltakin. LADECissa hän on neuvonut kymmenisen vuotta Lahden seudun yrittäjiä ja yrityksiä sukupolven- ja omistajanvaihdoksissa sekä yrityskaupoissa, niin myynnissä kuin ostamisessakin. Hän on myös Yrityskummit-aluekoordinaattori. Vapaa-ajalla hän on napannut koiriensa kanssa useita palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä agilitykisoissa.