Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Myrsky dieseltankissa – lahtelainen kiertotalousinnovaatio siirtyy yrityskaupassa uusille omistajille


Toimivalle yritykselle Sijoitu Lahden seudulle Kiertotalous Omistajanvaihdos 19.4.2024

Yrittäjä Harri Hvitsjön patentoima polttoainetankeista bakteerikasvuston ja levän tuhoava painepuhdistusmenetelmä siirtyy yrityskaupassa Tankkauspartiolle. Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Hvitsjön ja Dieselbarin yritystarinaa.


Vuonna 2017 Harri Hvitsjö huomasi, että Lahdessa ei ollut toimivaa veneiden tankkauspistettä. Syntyi idea Dieselbarista, joka vie polttoaineen veneilijöiden luo. 

Polttoainekauppa kävi, mutta osalla veneilijöistä oli ongelmia tankkien dieselbakteerikasvustojen kanssa. Tankkeihin muodostui levää ja hiukkasia, jotka kulkeutuivat polttoaineen mukana moottoriin ja aiheuttivat siellä ongelmia. 

- Koska tankkeja oli vaikea päästä puhdistamaan, ryhdyin tutkimaan asiaan. Tiesin, että muualla maailmassa tankkeihin tehtiin kiertohuuhtelua, mutta sen teho ei ollut riittävän korkea. 

- Kun veneilijät kertoivat, että ongelmaa ei ollut myrskysäällä, kun vene keinui, sain idean keinotekoisen myrskyn toteuttamisesta polttoainetankkiin. Painepuhdistusmenetelmä toimi erittäin hyvin ja sen avulla tankki kuin tankki on helppo puhdistaa. Menetelmä on veneilijän kannalta myös edullinen, sillä suodatuksen ja vedenerotuksen jälkeen puhdas polttoaine voidaan palauttaa takaisin tankkiin, Hvitsjö kertoo. 

 

Innovoinnille jatkoa

Harri Hvitsjö haki painepuhdistusmenetelmälle patentin ja jälkiasennettaville polttoainetankkien huoltoluukuille mallisuojan. 

- Monet polttoainetankit valmistetaan siten, ettei niitä pysty puhdistamaan kunnolla ennen luukkujen jälkiasennusta. Samalla tankeissa oleva pilaantunut polttoaine voidaan suodattaa uudelleen käytettäväksi, Hvitsjö kertoo.

Asiakkaita alkoi tulla ympäri maata. Dieselbarille Hvitsjön ideoima kiertotalousinnovaatio oli pienimuotoinen lottovoitto.

- Sana kiiri ja puhdistustoiminta kasvoi nopeasti. Veneiden lisäksi huomasin pian puhdistavani myös rekkojen ja työkoneiden moottoreita. Hankin toisen auton ja pian kolmannen, jolla veimme polttoainetta omakotitaloihin sekä rakennustyömaiden lämmityslaitteisiin ja maansiirtokoneisiin. Kun firma oli saatu erinomaiseen vauhtiin, sille ilmestyikin ostaja, Hvitsjö kertoo. 

Myyntitarjouksen hyväksymiseen vaikutti ostajan, Tankkauspartion, kehityshalukkuus sekä Hvitsjön lähestyvä eläkeikä. 

- Ajattelin, että nyt on hyvä hetki myydä. Jään kahdeksi vuodeksi Tankkauspartioon tuotekehityspäälliköksi ja saan keskittyä pelkästään innovointiin. Lisää kiertotalouteen liittyviä laitteita on tulossa, Hvitsjö vihjaa. 

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n liiketoimintakehittäjät ovat olleet aktiivisesti mukana tukemassa ja kehittämässä Dieselbarin yritystarinaa.

- Matkan varrella olen saanut LADECista apua muun muassa tuotekehitysideoiden sparraamiseen sekä Business Finlandin rahoituksen ja patenttien hakemiseen. LADEC oli tukena myös omistajanvaihdoksessa, Harri Hvitsjö kiittelee.

- On ollut hienoa olla tukemassa Dieselbarin hanketta, joka ratkaisee käyttäjien kannalta merkittäviä ongelmia, mutta on myös ympäristövastuullinen ratkaisu ja edistää alueen ja koko Suomen kiertotalous- ja vastuullisuustavoitteita. Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki ja haemme jatkuvasti yrityskumppaneita kehittämään yhdessä muiden yritysten, korkeakoulujen ja kaupungin kanssa uusia kiertotalouden ratkaisuja, kertoo LADECin liiketoimintakehittäjä ja kiertotalousasiantuntija Jukka Selin.


Tankkauspartion toiminta laajenee Päijät-Hämeeseen

Dieselbarin uusi omistaja, Tankkauspartio, on vakiinnuttanut asemansa luotettavana ja nopeana tankkauspalvelun ammattilaisena, joka palvelee työmaiden, teollisuuden ja tapahtumien polttoainetarpeita. 

Yrityksen toimintaa on kehitetty aktiivisesti pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa, Turussa ja Tampereella. Toimitusjohtaja Teemu Sirénin mukaan Lahti ja Päijät-Häme olivat toiminnan kasvussa ja kehittämisessä luonnollinen seuraava askel. 

- Palvelualueen laajentamisen lisäksi kiinnostuimme erityisesti Dieselbarin patentoidusta polttoaineen painekiertopuhdistusmenetelmästä. 

Sirénin mukaan Dieselbarin toiminta tulee jatkossa keskittymään entistäkin aktiivisemmin polttoaineiden ja polttoainesäiliöiden puhdistusprosessien kehittämiseen sekä uusien toimintatapojen innovoimiseen.  

- Uutena osa-alueena toimintaamme on tulossa puhdistuksen lisäksi myös säiliöiden tarkastaminen. Tavoitteenamme on tarjota palveluitamme yhä laajemmalle asiakaskunnalle, Sirén päättää.Teksti: Taru Schroderus
Kuva: Sebastian Ratu
 

---
Lue myös:

Lahden seudun kiertotalous- ja ympäristöteemoihiin liittyviä bisnesmahdollisuuksia