Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

Mahla - koivun eliksiiristä lisäarvoa maaseudulle

Hankkeen nimi
Mahla - koivun eliksiiristä lisäarvoa maaseudulle
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 - 2020
Toteutusaikataulu
1.4.2021 - 31.8.2022
Diaarinumero
156261
Budjetti
123 311 €
Hankkeen kuvaus

Kiinnostus luonnontuotteiden hyödyntämiseen on lisääntynyt viime vuosina. Koivusta voitaisiin hyödyntää monipuolisemmin puuntuotannon lisäksi erilaisia luonnontuotteita, kuten mahla ja pakurikääpä.

Mahlan keruu- ja käyttökeskittymiä on muutamia Suomessa, ja mahlaa pidetään alueellisena lähituotteena, koska se on käsittelemättömänä erittäin helposti pilaantuvaa. Jotta mahlalle saadaan lisää käyttöä ja liiketoimintaa, tarvitaan kaikkien saatavilla olevaa tietoa mm. erilaisista laatutekijöistä. Pakurin osalta tuotanto on suoraviivaisempaa ja markkinat ovat olemassa, mutta tuottajia tarvitaan lisää kattamaan kysyntää.

Tässä hankkeessa keskitytään luomaan erityisesti koivunmahlan ja pakurin ympärille tuottaja-hyödyntäjäverkosto Hämeen alueelle sekä tekemään erilaisia toimintamalleja ja -ketjuja koivun luonnontuotteiden liiketoiminnan kehittämiseen sekä tiedon tuottamiseen mahlan ja pakurin käytön lisäämiseksi.

Hankkeen tuloksena syntyy koivun luonnontuotekäytön selvitys ja siihen liittyvä liiketaloudellinen tarkastelu sekä opas mahlan keruuseen ja jalostukseen.

Rahoitusviranomainen
Hämeen ELY-keskus
Hankkeen hallinnoitsija
LAB ammattikorkeakoulu Oy
Muut toteuttajat
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ry
Yhteyshenkilö
Jukka Selin
jukka.selin@ladec.fi
+358 40 521 6071