Trendivalaisimet syntyvät kierrätetyistä materiaaleista


Toimivalle yritykselle Muotoilu Kiertotalous Kansainvälistyminen Alkuvaiheen yritykselle Pienyritykselle 11.1.2018

Käpy-pihapiirivalaisimista tunnetun Karluxin omistajayrittäjä Juha Karjalainen pyrkii uusissa tuotteissaan ekologisuuteen ja hyvään muotoiluun. Tuotevalikoima täydentyi ihan uudenlaisilla tuotteilla yrityksen ryhdyttyä yhteistyöhön muotoilun ammattilaisen kanssa.

"Sattumasta se lähti, reilu vuosi sitten. Koko yrityksen historian ajan olemme suunnitelleet valmistamamme tuotteet itse, kunnes menimme mukaan LADECin projektiin, jossa eri muotoilijat saivat ehdottaa tuotantoomme soveltuvia uutuusmalleja”, toimitusjohtaja Juha Karjalainen kuvailee yrityksessään tapahtunutta ajatusmaailman muutosta.

”Saimme LADECin asiantuntijoilta tukea ja neuvoja ajatuksillemme. Nyt investoimme seinien ja koneiden sijasta tuotekehitykseen, muotoiluun, markkinointiin ja verkostoihin.”
Ekologinen ja esteettisesti kaunis Lehti-niminen valaisinsarja on nyt valmiina valloittamaan markkinoita kotimaan lisäksi myös viennissä. 

Lahtelaisen muotoilija Isko Lappalaisen ideana oli hyödyntää kierrätysmetallin ohella sisävalaisinten pintamateriaalina huopaa, joka on tehty virvoituspullojätteestä saatavaa PET-kuidusta.
Jäykkä, kestävä ja myös paloturvallinen huopa taipuu helposti 3D-tulostuksella syntyneen muotin avulla haluttuun muotoon.

”Saimme LADECin asiantuntijoilta tukea ja neuvoja ajatuksillemme. Nyt investoimme seinien ja koneiden sijasta tuotekehitykseen, muotoiluun, markkinointiin ja verkostoihin.”

”Huovan valinta syntyi puhtaasta kokeilusta, sillä kukaan ei ollut valmistanut tästä aiemmin valaisimia – tuoleja ja muuntyyppisiä tuotteita kylläkin”, Karjalainen kertoo uudesta tuotesarjasta silminnähden innostuneena. Ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet yhdistyvät Lehti-valaisimessa led-tekniikan avulla linjakkaaksi kokonaisuudeksi. Ulkokäyttöön tarkoitetun valaisimen pinta on alumiinia, joka voidaan maalata halutulla sävyllä. Sisävalaisimissa huovan väreinä ovat alkuvaiheessa perussävyt valkoinen, harmaa ja musta.

Uutuus täydentää sopivasti Karluxin muuta mallistoa. Moneen tilaan soveltuvan selkeälinjaisen seinävalaisimen käyttökohteiksi Karjalainen luettelee yksityiskotien ohella hotellit, laivojen käytävät ja erilaiset julkiset rakennukset.
 

Designed and made in Lahti

Karluxin toiminnan kivijalan muodostavat puisto-, pihapiiri- ja seinävalaisimet, jotka kaikki valmistetaan lähituotantona Lahdessa, yhtiön omassa tehtaassa. Hyvämaineisen yrityksen laadukkaat tuotteet tunnetaan etenkin arkkitehtien ja suunnittelijoiden parissa. Esimerkiksi vuosikymmeniä sitten markkinoille tulleet Käpy-pihapiirivalaisimet puhuttelevat yhä, sillä ne ovat kestäneet hyvin aikaa ja uuden led-tekniikan ansiosta klassikoista saadaan myös energiatehokkaita.

Myyntiin ja markkinointiin on päätetty panostaa palkkaamalla myynnin ammattilainen huolehtimaan asiakasyhteistyöstä. Ulkopuolelta ostetaan tuotesuunnittelun lisäksi materiaalit ja osa työstä. Kansainvälisten asiakkaiden tavoittamiseksi Karlux hyödyntää muun muassa alan opiskelijoiden osaamista. Lahtelaisuus ja verkostoituminen alueen yritysten kanssa ovat Juha Karjalaiselle sydämen asioita.


”Tavoitteenamme on, että kaikki on Lahdesta. Ellei täältä löydy sopivaa palvelua, vasta sitten suuntaamme katseen kauemmaksi.” Toisen polven perheyrittäjänä Karjalainen hakee kasvua edesmenneen isänsä opeilla, hitaasti kiirehtimällä ja mieluiten omalla rahalla. Seuraava kiinnostava muutosvaihe, jossa Karlux aikoo olla vahvasti mukana, koskee älytekniikan ja sen ohjattavuuden yhdistämistä kaupunkien valaistuksessa.

”Olemme asettaneet itsellemme kovat tavoitteet: haluamme kasvaa Pohjois-Euroopan suurimmaksi valaisinvalmistajaksi vuoteen 2020 mennessä. Voimme hyvinkin onnistua, sillä toimijoita ei ole jäljellä kovin montaa”, Karjalainen huomauttaa ja sanoo Karluxissa olevan nyt ”hyvä flow päällä”.

Teksti: Pirjo Kuisma

www.karlux.fi/fi/

Tutustu muiden alueemme yritysten tarinoihin täällä.