Lahden seudulla kehitetään hiilidioksidin talteenotosta ja hyödyntämisestä kestävää liiketoimintaa
Hiilidioksidin talteenoton teknologia on jo olemassa ja Lahden seudulla siitä pyritään aktiivisesti kehittämään uutta ja kestävää liiketoimintaa. Teknologian kehittämiseen ja kaupallistamiseen tarvitaan pilottihankkeita. Niistä uusimpia ovat Vähähiiliset referenssit -hanke sekä Hiiliketju-hanke, joissa yhdistyy Lahden seudun Kehitys LADECin, LUT-yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun, VTT:n ja Luonnonvarakeskus Luke:n sekä paikallisten yritysten osaamisen.
LADECin liiketoimintakehittäjä Jukka Selinin mukaan Päijät-Hämeen liiton myöntämällä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahalla (AKKE) rahoitettavan Vähähiiliset referenssit -hankkeen keskeinen tavoite on luoda alueille paikalliset hiilidioksidin hyödyntämisekosysteemit, tehdä hiilidioksidin talteenotosta ja hyödyntämisestä kestävää liiketoimintaa sekä turvata alueellinen CO2-omavaraisuus.
- Referenssikohteet auttavat konkretisoimaan hanketyötä ja kehittämään uutta liiketoimintaa esimerkkien avulla. Tavoitteenamme on luoda malli, jota hankkeessa mukana olevat kotimaiset yritykset voivat hyödyntää esimerkiksi viennin kehittämisessä, Selin toteaa.
Luonnonvarakeskus Luke:n koordinoimassa Hiiliketju-hankkeessa luodaan Suomeen kaksi hiilidioksidia hyödyntävää ja kansainvälisesti merkittävää referenssialuetta: pääkaupunkiseutu ja Lahden – Lappeenrannan -seutu. Molemmilla alueilla on lukuisia hiilidioksidin lähteitä ja käyttäjiä, mutta tuottajien ja käyttäjien yhdistäminen on vielä alkutekijöissään. Lahden Seudun Kehitys Oy LADEC on hankkeessa mukana fasilitaattorin roolissa. LADEC tukee yrityksiä kehittämään uusia ratkaisuja, verkottaa niitä yhteistyöhön ja kannustaa rohkeasti käynnistämään uusiin innovaatioihin perustuvia kokeiluja.
"Hiilidioksidin uusiokäyttö on Hartwallille kannattavaa – omasta tuotannosta talteen otettu CO2 on valmiiksi lähestulkoon elintarvikekelpoista." – Sami Pohjanen, Hartwall
Hiilidioksidia Hartwallin kuplien raaka-aineeksi
Hiilidioksidin talteenottoa on tehty Lahden seudun yrityksissä jo pitkään. Paikalliset suuryritykset uusiokäyttävät hiilidioksidia pääasiassa omassa tuotannossaan.
Hartwallilla oluen käymisprosessista talteen otettava hiilidioksidi käytetään uudelleen virvoitusjuomien kuplittamisessa. Automaatio- ja energiapäällikkö Sami Pohjasen mukaan hiilidioksidin uusiokäyttö on Hartwallille kannattavaa, sillä omasta tuotannosta talteen otettu CO2 on jo valmiiksi lähestulkoon elintarvikekelpoista.
- Saamme noin puolet tarvitsemastamme hiilidioksidista omasta tuotannosta, toinen puolikas ostetaan ulkopuolelta. Hiilidioksidia voitaisiin periaatteessa ottaa talteen myös lämpökeskuksemme savukaasuista ja hintojen puolesta se voisi jo olla kannattavaakin. Epäpuhtaan hiilidioksidin puhdistaminen elintarvikekäyttöön vaatisi kuitenkin mittavan laiteinvestoinnin.
Puhdistamatonta hiilidioksidia voisi periaatteessa myydä myös sellaisenaan eteenpäin, esimerkiksi hollolalaiselle Carbonaidelle. Se mineralisoi päivittäin jopa 5000 kiloa hiilidioksidia ja pienentää siten kumppaninsa, Rakennusbetoni- ja Elementin, sementin tarvetta betonin valmistuksessa. Parhaillaan käynnissä olevissa hankkeissa pyritään selvittämään myös hiilidioksidin varastointi- ja logistiikkakysymyksiä.
- Kaasun kuljettajia kyllä on, mutta se missä muodossa hiilidioksidia on järkevä kuljettaa, on vielä ratkaisematta. Kaasuna sitä ei kannata viedä ja nesteenä sen kuljettaminen vaatisi paineistamista ja jäähdyttämistä. Elintarvikekelpoista hiilidioksidia ei nykyisillä rahtihinnoilla myöskään kannata kuljettaa kovin kauas. Tulevaisuudessa tilanne voi kuitenkin olla toinen ja olemme kiinnostuneet tutkitaan ja selvittämään asiaa, Sami Pohjanen toteaa.
Hiilidioksidin hyödyntämisessä kasvupotentiaalia
Vaikka teknologia vaatii vielä kehittämistä, on hiilidioksidin talteenotolla ja hyödyntämisellä potentiaalia kasvaa valtavaksi markkinaksi sekä ilmastoa pelastavaksi liiketoiminnaksi. VTT:n mukaan talteenotto tarjoaa keinon pysäyttää hiilidioksidipitoisuuden nousu ilmakehässä tai jopa kääntää sen laskuun.
- Hiilidioksidin talteenoton, hyötykäytön ja varastoinnin teknologiat tarjoavat tulevaisuudessa lukemattomia erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia, Jukka Selin arvioi.
Hiilidioksidia tarvitaan panimoteollisuuden lisäksi muun muassa kasvihuoneissa sekä betoni- ja muoviteollisuudessa. Myös kaikki liikennepolttoaineet ja useimmat kemialliset tuotteet voidaan valmistaa kierrätetystä hiilidioksidista ja puhtaasta vedystä. Tähän mahdollisuuteen on tarttunut muun muassa Lahti Energia, joka suunnittelee parhaillaan yhdessä Nordic Ren-Gasin kanssa Kymijärven voimalaitoksen kylkeen Suomen suurinta vetytalouskeskittymää.
Uudella tuotantolaitoksella uusiutuvan metaanin tuotannossa syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja hyödynnetään kaukolämpöverkossa. Ilmastopäästöt vähenevät kahta kautta: päästöjä tuottavien polttoaineiden käyttöä korvautuu hukkalämmöllä Lahti Energian lämmöntuotannossa, ja hiilidioksidia otetaan talteen uusiutuvan metaanin tuotantoa varten.
Ferroplanin Ferropower - kumppaneita tarvitaan
Hyviä ideoita ja yhteistyökumppaneita kaipaa myös orimattilalaisen Ferroplanin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Pentti Patosalmi. Ferroplanin ideoima, merikontteihin rakennettu Ferropower-energiantuottolaitos muuttaa teollisuudessa, kaupan alalla sekä kotitalouksissa syntyvän likaisen muovin energiaksi. Yhden megawatin energiantuottolaitoksen teho vastaa noin 500 omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta. Polttoprosessin yhteydessä syntyvistä savukaasupäästöistä on mahdollisuus ottaa talteen hiilidioksidia, jos siihen löytyy teknologisen ratkaisun tarjoava kumppani.
- Tutkimme parhaillaan erilaisia talteenottoteknologioita. Merikonttiimme sopivaa ratkaisua ei ole vielä löytynyt, mutta laitevalmistajilla on selvästi kiinnostusta sellaisen kehittämiseen, Patosalmi iloitsee.
"Puhtaan energian tuotanto ja sivujakeiden hyödyntäminen ovat vahvasti tulevaisuutta. – Pentti Patosalmi, Ferroplan
Ihannetilanteessa Ferropower muuttaisi kaikki sivuvirtansa energiaksi, erottelisi hiilidioksidin muista savukaasuista ja varastoisi sen jatkojalostusta varten.
- Puhtaan energian tuotanto ja sivujakeiden hyödyntäminen ovat vahvasti tulevaisuutta. Pienvoimalaitoksemme hiilidioksidia voisi hyödyntää esimerkiksi polttoprosessissa käytettävän lisäaineen valmistukseen, Patosalmi ideoi.
- Kun maapallon fossiiliset polttoaineet vähenevät, katseet kääntyvät muihin vaihtoehtoihin. Niiden kehittämiseen tarvitaan tiivistä yritysyhteistyötä sekä yhteisiä kehityshankkeita, joissa olemme innolla mukana.
---
Pääkuvassa vasemmalla kesäkuussa avattu biokaasulaitos, jossa Lahti Energian ja Hartwallin yhteistyönä tuloksena otetaan oluenpanemisessa sivutuotteena syntyvästä mäskistä talteen energiaa. Keskellä hiilidioksidin talteenotoon liittyvä kompressori, joka nostaa käymisprosessista talteen otetun hiilidioksidikaasun paineen noin 20 Bar:iin ja siirtää hiilidioksidin seuraavaksi puhdistusprosessiin. Oikealla Hartwallin automaatio- ja energiapäällikkö Sami Pohjanen.
---
Lisätietoa:
Jukka Selin
Liiketoimintakehittäjä, kiertotalousasiantuntija
jukka.selin(at)ladec.fi | +358 40 521 6071
---
Lue myös:
Lahden seudun kiertotalous- ja ympäristöteemoihiin liittyviä bisnesmahdollisuuksia
FimusKraft kehittää kontteihin sijoitettavissa olevaa biokaasulaitosta
---
Teksti: Taru Schroderus
Kuvat: Jani Wallenius, Promedia