Nuoret hyppäsivät diner-bisnekseen – franchising avasi oven yrittäjyyteen
Oman yrityksen rakentaminen alusta asti on pitkä tie. Franchising voi olla hyvä yrittäjyyden ensiaskel.
Pihalla hehkuu aito, keltainen amerikkalainen koulubussi, joka on tullut tutuksi Lahden seudulla liikkuville paikallisille. Bus Burgerin Hollolan ravintolassa kaksi nuorta yrittäjää valmistelee juuri alkavaa hektistä lounasaikaa.
”Se oli alussa vähän vitsi, joka muuttui puolivakavaksi ja sitten todeksi”, Pipsa Uimonen kuvaa hänen ja Viia Floorin yrittäjyyden alkusysäystä.
Vähän yli parikymppiset Floor ja Uimonen ehtivät työskennellä muutaman vuoden amerikkalaishenkistä diner-ruokaa tarjoavassa Bus Burgerin Lahden pisteessä, vanhan Heinolantien varressa. Ajatus omasta yrityksestä oli kuitenkin jo itänyt jonkin aikaa.
"Meillä oli ruutuvihko ja kynä, johon oli raapusteltu erilaisia suunnitelmia huvikseen. Siitä se alkoi muuttua todeksi", Floor kertoo.
Turvallinen hyppy tuntemattomaan
Totuuden hetki koitti, kun he ostivat itselleen Bus Burgerin Hollolan liiketoiminnan franchise-mallilla vuonna 2022. Kun alkuun päästiin, alettiin toimeen. Seurasi nopeassa tahdissa paljon käytännön oppia paperitöistä, rahoituksesta ja sopimuskuvioista.
”Olihan siinä alussa hetkiä, jolloin ei tajunnut oikein mistään mitään. Mutta tekemällä oppii nopeasti,” Floor hymyilee.
Tukea saatiin muun muassa Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:ltä, jonka asiantuntijan kanssa nuoret yrittäjät pääsivät sparrailemaan ja arvioimaan suunnitelmien toimivuutta.
"Oli helpottavaa, että joku kysyi hyviä kysymyksiä ja auttoi jäsentämään ajatuksia. Ajattelemme monista asioista samalla tavalla, ja siksi oli tärkeää, että joku ulkopuolinen haastoi katsomaan suunnitelmia myös muilta kanteilta", Uimonen sanoo.

Bus Burger Hollolan yrittäjät Pipsa Uimonen ja Viia Floor houkuttelevan Bus Gelato -jätskitiskin äärellä.
Ystävyyttä ja yhteistä vastuunkantoa
Vaikka moni ravintola-alan ammattilainen haaveilee omasta ravintolasta, hyppy yrittäjyyteen voi olla liian iso ja epävarma loikka. Franchising on ollut busburgerilaisille erinomainen valinta.
Sopimus tutun toimijan kanssa oli helpompi solmia kuin jonkin etäisen kansainvälisen jätin kanssa. Bus Burgerin tavat, reseptiikka ja ruokalistat ovat tuttuja, ja emoyhtiö tarjoaa valmiin konseptin, mutta antaa samalla riittävästi vapautta.
“Emme olisi uskaltaneet lähteä rakentamaan yritystä nollasta. Nyt saamme tukea, ja voimme myös tuoda toimintaan omia ideoita, joista keskustellaan porukalla. Se on iso etu pienessä ketjussa,” Floor kertoo.
Uimonen ja Floor eivät ole vain yhtiökumppaneita, vaan myös hyviä ystäviä. Ystävyys ja yrittäjyys sujuvat rinnakkain, ja ystävyys kannattelee tekemistä vaikeillakin hetkillä.
“Me luotetaan toisiimme ja on hienoa, kun molemmat ovat valmiita painamaan hommia. Yksin yrittäjäksi lähteminen olisi ollut ollut pelottavampaa”, Uimonen miettii.
Yrittäminen on jatkuvaa oppimista
Hollolan Bus Burgerilla (ViiPii Oy) menee hyvin. Omintakeinen ravintola rouheine sisutuksineen ja koulubusseineen – jossa siis voi myös ruokailla – tunnetaan laajasti. Ruokailijoita tulee kauempaakin, ja esimerkiksi koulujen loma-ajat tietävät positiivista kiirettä.
Yrityksellä on kuusi työntekijää, mutta iso osa päivittäisestä tekemisestä on yrittäjien itsensä käsissä. Yrittäjyyteen kuuluu paljon vastuuta, pieni määrä epävarmuutta ja välillä unettomia öitäkin.
“Mutta siihen kuuluu myös onnistumisia ja vapautta. Tässä oppii jatkuvasti, ja yrittäjyyden perusasiat alkavat olla hallussa”, ravintoloitsijat sanovat.
Samalla kehitytään myös koulutuksen kautta. Floor on kiinnostunut johtamiskoulutuksesta, ja Uimonen suorittaa oppisopimuksella esimiestutkintoa.
Tulevaa he eivät halua suunnitella liian tarkasti. Unelmia riittää, mutta nyt keskitytään perustoiminnan pyörittämiseen.
“Franchising on ollut turvallinen tapa aloittaa, ja tukea on tarjolla monesta suunnasta. Olihan se kaikki alkuun vähän kamalaa, mutta aina kannattaa yrittää”, Uimonen nauraa.
---
Teksti: Sami Turunen
---
Pääkuvassa ylhäällä Bus Burgerin yrittäjäkaksikko, vasemmalla Pipsa Uimonen ja oikealla Viia Floor.
Kuvat: LADEC
