Yhteisöllinen konepaja Takomo avaa ovensa toukokuussa Hollolassa


6.5.2021

Hollolan Keskikankaantiellä olevaan lähes 5000 neliömetrin teollisuuskiinteistöön on rakentumassa vauhdilla uutta liiketoimintaa sekä Lahden seudun ensimmäinen yhteisöllinen konepaja. 

Hollolan Takomoksi nimetty uusi toimintakonsepti tarjoaa tuleville yrittäjille valmiit tilat, kattavat yrityspalvelut sekä osaavan kumppaniverkoston. Takomon ideanikkari on kiinteistöyhtiötä hallinnoivan yrityksen, Holvia Groupin, yrittäjä Juha Soini.

Viime vuoden puolella Keskikankaantieltä vapautuneisiin tiloihin perustettavan Hollolan Takomon ajatus muhi Soinin ajatuksissa jo pitkään, mutta hän kaipasi idealleen sparrausta sekä liikkeelle panevan voiman.

Sellaisen hän sai Lahden seudun kehitysyhtiö LADECissa liiketoimintakehittäjänä työskentelevästä Ville Uimosesta.

- Juhan ajatus klusterimaisesti toimivasta, yhteisöllisestä konepajasta kuulosti heti ensi puhelussa kiinnostavalla. Lahden seudulla ja LADECissa on vuosien kokemus muun muassa Meriklusterin yritysten välisestä yhteistyöstä, mutta Juhan mallissa yritysten välinen yhteistyö on huomattavasti tiiviimpää. Kun yritykset työskentelevät fyysisesti samassa kiinteistössä, he voivat tehdä myös päivittäistä yhteistyötä keskenään. Kiinteistön hallinnointi, siivous, jätehuolto ja vartiointi ovat kiinteistöyhtiön heiniä, Uimonen selventää.

Konepajojen kotipesä

Hollolan Takomon ensimmäisen yrityksen, Eleko Pintakäsittelyt Oy:n kanssa, on jo solmittu vuokrasopimus. Tiloissa on Soinin mukaan tilaa monenlaisille toimijoille, joiden tarjonta tukee toisiaan.

- Esimerkiksi hitsaus, komponenttien rakennus- ja kokoonpano sekä varastointi sopisivat tiloihin hyvin. Samalla toimialalla työskentelevät yritykset voivat tehdä yhdessä myös projektimyyntiä ja hyödyntää työssä osittain myös yhteistä kalustoa ja koneita. Hallitsemme koko arvoketjun, mikä tarkoittaa, että tilat soveltuvat hyvin myös esimerkiksi suunnittelua tarjoavalle yritykselle, Juha Soini visioi.

Yhteisten tilojen lisäksi yrityksiä yhdistävänä ja niiden yhteistyötä kehittävänä yrityksenä toimii Juha Soinin Holvia Group. Hollolan Takomo-konseptin kehityksessä on mukana myös LADEC, joka auttaa yrityksiä sijoittumaan Hollolaan sekä verkottaa eri sidosryhmiä sekä yrityksiä entistä tiiviimpään keskinäiseen yhteistyöhön.

- Haluamme osaltamme olla mukana myös hankkeen seuraavassa vaiheessa mahdollistamassa vastaavanlaisen Takomo-konseptin skaalausta muille toimialoille ja muihin LADECin toimialueen kuntiin, Ville Uimonen jatkaa.

Takomon toimintaa käynnistämässä ja kehittämässä ovat myös Koulutuskeskus Salpaus sekä Hämeen TE-toimisto, jotka näkevät konseptissa monia mahdollisuuksia.

Tukea, tietoa ja osaamista

- Salpauksen osalta Hollolan Takomo tarjoaa kone- ja tuotantotekniikan sekä monen muun alan opiskelijoille mainion mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen ja työelämään. Jos Takomon toiminta saadaan kehitettyä sellaiseksi kuin se on ajateltu, se toimii myös aitona ja monialaisena oppimisympäristönä, jossa yritykset voivat kouluttaa tulevaisuuden osaajia omiin tarpeisiinsa. Mikäli Takomon kaltaisia yhteisöllisiä konepajoja saataisiin perustettua myös muihin Lahden kehyskuntiin, ne voisivat toimia ”kotiseutukouluina” tietyissä tekniikan alan tutkinnoissa, Koulutuskeskus Salpauksen kumppanuusvastaava Jari Pöyhönen kertoo.

Palvelupäällikkö Sami-Pekka Kalliokosken mukaan Hämeen TE-toimiston ja Hämeen ELY-keskuksen tavoitteena on auttaa Hollolan Takomoon sijoittuvia yrittäjiä kasvamaan ja kehittämään liiketoimintaansa.

- Tarjoamme yrityksille muun muassa henkilöstön täsmäkoulutuksia ja tukea rekrytointeihin.

Hollolan Takomon uusi toimintakonsepti tarjoaa mahdollisuuden myös alkaville yrittäjille. Tuki yrittäjyyden alkuvaiheessa vahvistaa yrityksen kasvua, Kalliokoski kertoo.

Juha Soini sanoo Hollolan Takomon olevan yhteisöllisen konepajakonseptin ensimmäinen ponnistus. Hän uskoo sen vastaavan aitoon kysyntään.

- Tässä maailmassa tarvitaan yhä enemmän toisiaan täydentävien toimijoiden sekä yritysten välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Hollolan Takomoon sijoittuvia yrityksiä on tukemassa vahva osaajajoukko, joka on valmis käärimään hihat ja työskentelemään yhdessä yhteisen menestyksen eteen, Soini toteaa.
 
---
Keskikankaantie sijaitsee Salpakankaan yritysalueella Hollolassa, noin 1,7 km uuden Vt12 eteläisen kehätien liittymästä ja 8 km Lahdesta. Vt12 eteläiseltä kehätieltä noin tunnin matka Helsinkiin ja lentokentälle.

---
Lue lisää -> Hollolan Takomo
 
Lisätietoja:

Juha Soini 
Holvia Group 
050 557 1024 

Ville Uimonen 
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy 
050 574 3222