Pullaa, penkkejä ja panimotuotteita Ranskaan - Business Finland Pariisin edustajat vierailivat Lahdessa

Pullaa, penkkejä ja panimotuotteita Ranskaan – Business Finland Pariisin edustajat vierailivat Lahdessa kartoittamassa elintarvike- ja meriteollisuusalan vientipotentiaalia
Business Finland Pariisin edustajia vieraili Lahden Tiedepuistolla tiistaina 7.2.2023 tapaamassa paikallisia elintarvike-, panimo-, ja rakennus- ja teollisuusalan yritysedustajia. Takana on vilkas investointivuosi Lahden seudulla, mikä on herättänyt Ranskassa kiinnostusta Lahden elintarvike-, kiertotalous- ja rakennusosaamista kohtaan.
"Vieraat halusivat aluksi kuulla LADECista yrityksenä, mutta kiinnostuivat LADECin koordinoimasta vihreää liikennesiirtymää edistävästä sähköisen liikenteen klusterista, sekä urheiluvientiä edistävästä Lahti Sports Hubista, joten vieraille jäi päivästä hyvin monipuolinen kuva lahtelaisista osaamiskärjistä”, sanoi vierailupäivää luotsannut Lahden seudun Meriklusterin vetäjä Ville Uimonen.
Ranskan edustajia kiinnosti erityisesti seitsemän yrityksen toiminta ja laajentumispotentiaali, jotka LADEC kutsui tapaamiseen Tiedepuistolle. ”Nämä ovat keskisuuria yrityksiä, joilla on kansainvälisellä mittapuulla katsottuna uusiutumiskykyä ja mahdollisuus vastata muuttuviin markkinoihin, ja joiden kaltaisille ratkaisuille Ranskassa on tunnistettu tarpeita. On ilo saada esitellä Ranskan Business Finlandille paikallista osaamista. Tämä onkin yksi LADECin tärkeistä tehtävistä – tehdä Lahden seudun osaamista näkyväksi maailmalla”, sanoi LADECin toimitusjohtaja Tomi Tura.
Päivän aikana pohdittiin yritysten valmiuksia Ranskan markkinoille ja minkälaisissa verkostoissa market entryä kannattaa lähteä edistämään.
”Hyvä tuote ei pelkästään riitä, pitää olla oikeat kontaktit, jotta tuote saadaan lanseerattua Ranskan markkinoille oikein. Näin tulee mietittyä myös hintataso oikeaksi. Suomalaista työtä ja tuotteita arvostetaan Ranskassa, ja siellä tiedetään, ettei suomalainen toimija lähde hintakilpailuun. Lisäarvotekijät löytyvät muualta", kertoi Oonagh Allas-Murphy, Business Finland Pariisin neuvonantaja, ja jatkoi: ”Vähittäiskaupan osalta kannattaa käydä paikan päällä Ranskassa isoimmissa kaupungeissa tutkimassa tuotesijoittelua ja -markkinointia, jotta ymmärtää kuluttajakäyttäytymistemme eroavaisuuksia”.
Ranska – kymmenen kertaa Suomen kokoinen palvelutalous
Ranska on EU:n toiseksi suurin talous, ja siellä toimii yli 100 suomalaista yritystä. Yhteiskunta sähköistyy ja digitalisaation levittäytyminen vaatii etsimään uutta osaamista myös pohjoisimmasta Euroopasta. Ranskan sähköntuotannosta 90 % tulee ydinvoimasta tai uusiutuvista lähteistä. Vuonna 2030 Ranska tähtää Euroopan johtavaksi sähköisten ajoneuvojen tuottajaksi, joten myös uudet akkumateriaalit kiinnostavat.
”Vihreä siirtymä on osa valtion kasvustrategiaa ja muuttaa yritysten toimintaympäristöä. Tiedossa on myös useita akkutehdasinvestointeja. Pyrimme jatkuvasti kartoittamaan ranskalaisia toimijoita kiinnostavia investointimahdollisuuksia”, sanoi Xavier Riquier, energia- ja teollisuusalaan erikoistunut vanhempi neuvonantaja.
Monenlainen osaaminen kiinnostaa Ranskan markkinoilla
Ranska on yksi Euroopan johtavista meriteollisuuden projektien valmistusmaista ja maassa on yli 60 telakkaa, joissa rakennetaan muun muassa loistoristeilijöitä-, puolustusteollisuuden aluksia ja ratkaisuja öljy-, kaasu- ja uusiutuvien energioiden sektoreille. Ranskan risteilijärakentaminen on taas nousussa koronan aiheuttaman markkinashokin jälkeen.
“Tänään tavatuista seitsemästä yrityksestä neljän kanssa käytiin todella hyvää meriteollisuuden vientiä taustoittavaa keskustelua. Ranskassa on siis hyvin merkittäviä mahdollisuuksia meriteollisuuden alalla, joita tarjoavat maan lukuisat satamatoiminta, vähähiilisyystavoitteet, digitalisaatiosta, laivanrakennus, ja niin edelleen”, kertoi Marine Davos, Business Finland Pariisin meriteollisuuden vanhempi neuvonantaja.
Myös hotelli-, ravintola-alaan sekä näihin liittyviin elämyksiin panostetaan ennennäkemättömällä tavalla. Suomalaisten elintarvike-alan yritysten kannattaa tutustua Ranskan elintarvike-ekosysteemiin, josta voi löytyä uutta vetoa suomalaisyrityksille.
"Ranskassa luomu löi hyvin läpi ja nyt uudet kasviperäiset vaihtoehdot ovat tervetulleita Ranskan markkinoille. Myös ruokainnovaatiot kiinnostavat. Vuotta 2022 leimasi rationaalinen, mutta silti terveellisyyteen perustuva ruokakulutus. Kuluttajahintojen noususta huolimatta ruokailuun haetaan luonnollisuutta, paikallisuutta, ja erikoisruokavalioihin sopivia uusia vaihtoehtoja ", sanoi Lahteen elintarvikeyrityksiä tapaamaan saapunut Oonagh Allas-Murphy.
Oonaghin mukaan Ranskassa kiinnostaa etenkin suomalaiset kauratuotteet, kasviproteiinit, superfoodit, fermentoidut tuotteet, välipalat, perinteiset panimotuotteet ja alkoholittomat juomat sekä elintarvikealan uusi osaaminen.
Kansainvälistyminen käyntiin LADECin ja Business Finland Ranskan avulla
Mikäli Ranskan markkinat kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä! Teemme LADECissa yhteistyötä Business Finland Pariisin kanssa, jotta voimme auttaa analysoimaan ja löytämään oikeat yhteistyötahot vientitoimintasi tueksi. Kerromme mielellämme myös Ranskan tulevista sijoittaja- ja alatapahtumista.
Lisätietoa:
Ville Uimonen
Kehityspäällikkö | Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
+358 50 574 3222 | ville.uimonen@ladec.fi
Oonagh Allas-Murphy
Advisor (Food, Consumer, Retail, Packaging)
Business Finland France
oonagh.allas-murphy@businessfinland.fi
Marine Devos
Senior Advisor (Maritime, Clean Tech, Circular Economy, Bio-Economy, Chemicals)
Business Finland France
marine.devos@businessfinland.fi
Xavier Riquier
Advisor (Mining & Batteries, Energy, Construction, Aerospace)
Business Finland France
xavier.riquier@businessfinland.fi
Henriikka Yliheljo
Counsellor, Trade & Investments (Health, Industry 4.0, Digital)
Business Finland France
henriikka.yliheljo@formin.fi
---
Teksti: Anri Vuori, LADEC
---
Kuvassa vasemmalta oikealle: Tomi Tura, Ville Uimonen, Oonagh Allas-Murphy, Xavier Riquier, Anri Vuori ja Marine Devos.