Soita meille 044 702 2700

search Haku

  fi en

AJANKOHTAISTEEMA | Yrittäjäksi valmiin bisneksen ostamalla?


30.3.2021

Yrittäjäksi valmiin bisneksen ostamalla?

Kuvitellaanpa tilanne, jossa padasjokelainen mies haluaisi muistaa vaimoaan kukkakimpulla. Maailma on täynnä kukkakauppoja, ja yksi niistä jopa aivan miehen kotikulmilla, mutta mies ei tätä tiedä. Niinpä hän päättää kasvattaa kukat itse omassa kotipihassa. Kauanko mahtaa kestää ennen kuin tavoite – eli kaunis kukkakimppu ojennettavaksi – on todellisuutta? Entä paljonko on kulunut ajan lisäksi vaivaa ja rahaa?

Tämä ajatusleikki symboloi osuvasti yritysmarkkinoiden nykytilannetta. Suomessa on noin 16 000 työnantajayritystä, joille pitäisi lähivuosina löytää jatkaja yrittäjän eläköityessä. Samaan aikaan suuri joukko yrittäjyydestä haaveilevia aloittaa uuden liiketoiminnan puhtaalta pöydältä. Eli aivan kuten tarinamme mies, joka kylvi siemenet kotipihaan sen sijaan, että olisi piipahtanut läheisessä kukkakaupassa.

Useimmiten yritys löytää liiketoimintaansa jatkajan läheltä: perheen nuoremmasta sukupolvesta tai yrityksen muista osakkaista. Toisinaan jatkajaa on etsittävä kauempaa. Jatkajia tarvitaan, mutta toisaalta myös myyntikuntoisia yrityksiä joutuu usein etsimällä etsimään.

Yrittäjyys kiinnostaa nykyisin yhä useampaa, mutta toimivan bisneksen ostaminen on harvemmin tunnistettu tapa aloittaa. Tutkimusten mukaan se on kuitenkin riskittömämpi tapa kuin aloittaa tyhjästä. Tämäkin fakta konkretisoituu alun kukkakimppuesimerkin kautta. Kukkien kasvaminen vie aikaa.

Ostamalla bisneksen voit saada esimerkiksi koneita, myyntivarastoa ja toimivat liiketilat, mutta ennen kaikkea pääset heti tositoimiin yrityksen olemassa olevan asiakaskunnan kanssa. Monet alkavista yrityksistä kompastuvat juuri siihen, etteivät ne löydä riittävästi asiakkaita riittävän nopeasti. 

Miksi omistajanvaihdoksia ei sitten tapahdu siinä mittakaavassa kuin tilastojen perusteella voisi olettaa? Tätä on vuosien varrella tutkittu moneen otteeseen. Yrittäjien vastauksissa toistuvat samat haasteet: jatkajan löytäminen, arvonmääritys, verotus, rahoitus ja osaamisen siirtäminen.

Yksi selitys jatkajien vähyyteen voi olla se, että yrittäjyydestä unelmoivalle on omasta liikeideasta piirtynyt jo (liiankin) selkeä mielikuva. Myynnissä olevan yrityksen etsiminen ei välttämättä tule edes mieleen. Entäpä jos markkinoilta löytyisi valmis konsepti, joka jo pienillä muutoksilla olisi riittävästi oman näköinen yritys? Vaihtoehtoja löytyy nettiä selailemalla (esimerkiksi yritysporssi.fi, yritysovi.fi ja firmakauppa.fi). Ja tuskinpa yksikään paikallinen yrittäjä pahastuu, jos menet kysymään, että olisiko tämä sinun hieno bisneksesi ostettavissa. Näinkin on todistetusti yrityskauppoja laitettu alulle.

Kannustan kaikkia yrittäjiä kehittämään liiketoimintaansa niin, että yritys olisi koko ajan myyntikunnossa. Kun liiketoiminta on jatkajan näkökulmasta mahdollisimman helppo ostaa, voi yrityskaupat tehdä sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle. Oman yrityksen myyntikuntoa voi testata maaliskuussa 2021 avaamallamme verkkotestillä www.myyntikunto.fi. 

Keskusteluissa yrittäjien kanssa törmään usein siihen, että kauppahinnan lähtökohtana on yrittäjän rahatarpeet tai yrityksen omaisuus. Tämä saattaa jarruttaa neuvotteluja, kun potentiaalinen jatkaja pohtii yrityksen ostossa ensisijaisesti yrityksen kannattavuutta ja velanhoitokykyä. Ymmärtämystä yrityksen arvoon vaikuttavista tekijöistä voi lisätä esimerkiksi ottamalla yhteyttä LADECin yritysneuvontaan. Yrityskauppa on niin iso juttu sekä myyjälle että ostajalle, että ulkopuolinen tuki on usein korvaamattoman arvokas. 

Artikkelin on kirjoittanut ja omistajanvaihdosasioista LADECissa vastaa kuvassa näkyvä Pasi Kangas.





PASI KANGAS
Liiketoimintakehittäjä | Projektipäällikkö, Kasvun juuret -hanke
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
+358 40 727 2702 | pasi.kangas@ladec.fi
 




---
Artikkelin kirjoittajalla Pasi Kankaalla on vuosikymmenen verran kokemusta pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämisestä, joten mikäli suunnittelet yritystoiminnasta luopumista ja etsit jatkajaa yrityksellesi - tai etsit sopivaa bisnestä ostettavaksi Lahden seudulta, ota yhteyttä LADECissa Pasi Kankaaseen. Pasi toimii LADECissa myös Suomen Yrityskummit ry:n Lahden seudun aluekoordinaattorina, joten hän voi auttaa Sinua myös löytämään mentoriksi kokeneen liike-elämän konkarin, yrityskummin. --- LADEC neuvoo ja sparraa toiminta-alueensa (Lahti, Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Orimattila ja Padasjoki) yrittäjiä ja yrityksiä sukupolven- ja omistajanvaihdoksissa sekä yrityskaupoissa, niin myynnissä kuin ostamisessakin. Puolueettomasti, luottamuksellisesti ja maksutta.

-> Lue lisää: LADECin omistajanvaihdosneuvonta

-> Lue lisää: LADECin Yrityskummipalvelu

---
Tämä artikkeli on julkaistu Padasjoen Sanomissa 18.3.2021 Kynävinkkeli-palstalla. Artikkeli liittyy LADECissa 21.2.2020 - 31.12.2021 käynnissä olevaan Kasvun juuret - Omistajanvaihdos elinvoiman kehittämisen työkaluna -hankkeeseen, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Hämeen ELY-keskus.

EAKR-Vipuvoimaa-ELY-logonauha_500px.jpg