Jaa sivu

Energiatehokasta postipalvelua

 Postin palvelut Lahden seudun yrityksille ja asukkaille harppasivat uuteen aikaan pari vuotta sitten Orimattilaan Pennalaan valmistuneen uuden logistiikkakeskuksen myötä. Tilojen suunnittelussa huomioitiin monipuolisesti myös energia- ja ympäristöasiat.

Yhdessä palvelukeskuksen kanssa Pennalan keskus tarjoaa yli 100 000 neliön verran nykyaikaista varastotilaa sekä erilaisia toimitusketjua tukevia lisäarvopalveluita. Esimerkiksi muotialan yrityksille on suunniteltu laadunvalvontaan, korjaukseen, höyrytykseen ja silitykseen liittyviä palveluja.

Postin tuotantojohtaja Mika Hyvärinen kertoo, että asiakkailta saatu palaute Pennalan uudesta logistiikkakeskuksesta on ollut pelkästään positiivista.

”Isojen yksiköiden myötä olemme saaneet lisättyä tehokkuutta ja pystymme myös vastaamaan asiakkaidemme sesonkivaihteluihin hoitamalla varastoinnit ja kuljetukset sovitussa aikataulussa”, Hyvärinen toteaa tyytyväisenä.

Hyvärisen mukaan Lahden talousalueen erinomainen logistinen sijainti tuo kustannustehokkuutta Postin toimintaan. Hän kiittelee myös kaupungin kanssa hyvin sujunutta yhteistyötä.

”Esimerkiksi liikennejärjestelyratkaisut Pennala 2:ssa suunniteltiin yhdessä kaupungin edustajien kanssa tiiviissä yhteistyössä. Liikenneturvallisuuden varmistaminen on tärkeä osa turvallisuuskulttuuriamme”, Hyvärinen kertoo.

Postin palvelut sijoittuvat sopivasti eri puolille Lahden seutua. Muotilogistiikan käsittely toimii osoitteessa Sopenkorvenkatu 14. Varasto sijaitsee puolestaan Mukkulassa (Mukkulankatu 19) ja kuljetusterminaali Kujalassa (Makasiinikatu 3).

Postilla on lisäksi myymälät Lahden Kauppakeskus Valossa ja Aleksanterinkadulla sekä Orimattilassa. Palvelua täydentävät 17 pakettiautomaattia, yhdeksän R-kioskeissa ja Siwoissa toimivaa nouto- ja palvelupistettä, Puhelinkadulla sijaitseva terminaali sekä seitsemän jakelutoimipistettä.

Hiilineutraalia jakelua

Ympäristönäkökulma heijastuu Postin toimintaa kautta linjan. Jakelusta on kehitetty 100 prosenttisen hiilineutraalia ja päästöjä vähennetään säästämällä energiaa ja polttoaineita. Aiheutuneet päästöt puolestaan kompensoidaan päästökaupan avulla.

Ympäristö- ja energia-asioissa tavoitteet ovat korkealla: hiilidioksidipäästöjä halutaan vähentää vuoteen 2030 mennessä 30 prosentilla suhteessa vuoden 2007 liikevaihtoon.

Mika Hyvärinen korostaakin, että hiilijalanjäljen pienentäminen näkyy Postin jokapäiväisessä toiminnassa. Asioita tehdään entistä taloudellisemmin ja fiksummin.

”Kaikkiin Postin ajoneuvoihin on asennettu ajotavan seurantajärjestelmä, joka opastaa kuljettajaa taloudelliseen ja samalla turvalliseen ajotapaan. Lahden seudulla käytössämme on myös kaksi biokaasuautoa sekä polttomoottori- että sähkökäyttöisiä mopoja ja skoottereita”, Hyvärinen kertoo.

Pennalan varastokiinteistön ulkokuoren rakenneratkaisu on suunniteltu materiaalien osalta energiatehokkaaksi. Rakennuksen lämmitysjärjestelmäksi valittiin nk. hybridilämmitys, jossa käytetään maalämmön ohella paikallisilta energiayhtiöiltä ostettua maakaasua.

Jatkuvaa uudistumista

Posti on merkittävä työllistäjä Lahden seudulla. Omia työntekijöitä Postilla on reilut 500 ja sesongista riippuen alihankintana työllistettävien määrä vaihtelee 100 ja 200 välillä.

Entä tulevaisuus, kuinka ajan ilmiöt heijastuvat Postin toimintaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin Lahden alueella?

”Tällä hetkellä yleinen taloudellinen tilanne toki vaikuttaa volyymeihin. Pyrimme haasteellisesta ajasta huolimatta suuntaamaan katseemme eteenpäin ja ennakoimaan asiakkaidemme tulevaisuuden tarpeita kehittämällä heidän liiketoimintansa tueksi uusia palvelukokonaisuuksia", Hyvärinen vakuuttaa.

Teksti: Pirjo Kuisma