Jaa sivu

12.5.2017

Meriklusteri syntyi yritysten toiveesta

Meriklusterin alkusysäys tapahtui marraskuussa LADECin järjestämän BUUSTIa meriteollisuudesta -tapahtuman jälkimainingeissa. 

BUUSTia meriteollisuudesta -tapahtumaan osallistuivat Meyer Turun isot alihankkijat, jotka toivovat löytävänsä Lahden seudulta sopivia tuotteita ja palveluja tulevien loistoristeilijöiden rakentamiseen. Tapahtumaan osallistuneet yritykset toivoivat antamassaan palautteessa LADECilta lisää sparrausta meriteollisuuden toimijoiden lähestymiseen sekä myyntiin. Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:ssa liiketoimintakehittäjänä työskentelevä Ville Uimonen vastasi huutoon ja kutsui koolle nelisenkymmentä Lahden seudulla toimivaa tai täällä liiketoimintaa harjoittavaa yritystä, jotka pyrkivät saamaan jalkansa meriteollisuuden alihankkijoiden oven väliin.

 Ensimmäisen meriklusteritapaamisen tavoitteena oli nostaa esille osallistujien toiveita klusteritoiminnalle ja löytää sille yhteiset suuntaviivat.

”Osa yrityksistä toivoo suoria kontakteja Turun telakan ostoista vastaaviin henkilöihin, toiset taas pyrkivät tekevät yhteistyötä muiden klusteriyritysten kanssa ja tarjoamaan palvelujaan meriteollisuuden toimijoille osana suurempaa kokonaisuutta.”

”Kaikki toimintamallit ovat varmasti tervetulleita, sillä esimerkiksi Meyer Turun telakan tilauskirja ulottuu jo 2024 vuoteen asti. Loistoristeilijöissä, pienemmissä jokilaivoissa, jäänmurtajissa ja sotilasaluksissa riittää myös työsarkaa, kunhan toimitt ajat ja tilaajat saadaan saman pöydän ääreen”, Uimonen arvioi.

Aitoa synergiaa ja lisää myyntiä

Ensimmäisessä klusteritapaamisessa yritysten edustajat listasivat pienryhmissä toiveitaan klusteritoiminnalle. Esiin nousivat mm. klusterista tulevan tiedon tallentaminen ja hyödyntäminen,  geneeristen mallien ja kuvien jakaminen, uusien bisnesalueiden etsiminen ja valloittaminen yhteistyöllä sekä paikallinen verkostoituminen myös myynnin osalta. Hollolaisen metalliteollisuusyritys Holmetin asiakaspalvelu ja tuotepäällikkö Jesse Kiuru toivoo meriklusterin poikivan ennen pitkää lisää kauppaa.

”Olemme toimittaneet Turun ja Helsingin telakoille ovia ja luukkuja. Tavoitteenamme on päästä mukaan isompiin kokonaisuuksiin. Se onnistuu parhaiten tekemällä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa."

Kiurun mukaan meriklusteritapaaminen oli tärkeää verkostoitumista.

”Siellä oli mukana yrityksiä, jotka pystyvät halutessaan jakamaan muille paljon hyödyllistä tietoa. Klusteritoiminta on vasta alussa, mutta ainakin alku näyttää lupaavalta.”

Samaa mieltä oli muovi- ja verhoilualan yritys Purvacin toimitusjohtaja Veijo Simonen. Hän toivoi klusteriyritysten välille aitoa synergiaa. ”Hyödyllisintä olisi, jos klusterin sisälle rakentuisi pienempiä, saman toimialan yritysryhmittämiä, jotka voisivat hakeutua yhteistyöllä suoraan kontaktiin tilaajien kanssa. Tällöin pääsisimme tehokkaasti ja suoraan suunnittelun alkulähteille, arkkitehtien ja insinöörien luo”, Simonen suunnitteli.

Meriteollisuuden alihankkijapäivät Lahdessa 2017 Lahdessa järjestetään myös tänä vuonna BUUSTIa meriteollisuudesta -alihankkijapäivät Lahden Tiedepuistossa. Tapahtuman ajankohdaksi on sovittu 1.-2.11.2017. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden Lahden seudun yrityksille saada tietoa ja päästä verkostoitumaan sekä keskustelemaan yrityksenne palveluista meriteollisuuden avainkumppanien kanssa.

Oletko kiinnostunut meriklusterista? Ota yhteyttä.

Liiketoimintakehittäjä Ville Uimonen Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy 050 574 3222 ville.uimonen@ladec.fi